Как да прекараме летния отдих без цистит и кандидоза
Полезно

Както  показва лекарската практика, лятото в разгара на отпуските и почивките на море често се обострят редица женски заболявания. Обикновено това е свързано със силно прегряване и охлаждане на организма.

Комбинацията от тези фактори в съвкупност може да доведе до различни интимни заболявания.

Кандидоза

През лятото при жените често се обостря кандидоза и млечница. Да предизвика заболяване може:

1. Отслабен имунитет

Трябва да се има предвид, че млечницата е имуноконтролируемо заболяване. Интимното здраве на жената зависи до голяма степен от състоянието на имунната система.

Често преди идването на летния сезон жените започват да гладуват по-дълго време и да се придържат към други по-строги диети.

Всичко това се съпровожда с повишена нервозност, което затруднява подготовката на тялото за лятото. Често с наред с обикновената кандидоза лекарите откриват т.нар. стресова.

2. Къпане в басейни

В много басейни водата се хлорира прекалено много. Повишените нива на хлор убиват голяма част от микрофлората както вредна, така и полезна. Ако стане малко, започват да се развиват гъбички.

3. Тесни дрехи

Носенето на тесни протъркващи дрехи също е провокиращ фактор за кандидоза. В топлото време за предпочитане са рокли, поли.

Ако говорим за долно бельо, то трябва да бъде от натурална тъкан. От носенето на прашки е по-добре да се откажем. Между впрочем, в лекарската практика са известни случаи, когато жените се избавяли от млечницата, след като спирали да носят дънки.

Профилактика на кандидоза:

  • Рационално хранене с ядене включително и на месо;
  • Носене на свободни дрехи от памук и лен;
  • Къпането в морето е прекрасна алтернатива на басейна;
  • Спазване на елементарни хигиенни правила;

Днес кандидозата е едно от най-често срещаните заболявания, което откриват лекарите гинеколози. Ако се появи проблем, то първо трябва да се обърнем към лекар. Недопустимо е да се подлагаме на самолечение.

Цистит

В основата на цистита обикновено е спяща инфекция, например, ешерихия коли, клебсиела, ентерококи, а също и папиломавирусни инфекции.

Обостряне на заболяването може да се провокира от следните фактори:

Преохлаждане

Къпане в студена вода, особено ако в миналото сте страдали от цистити. Желателно е температурата в басейна или в морето да е около или над 23 градуса. Престой във вода при хроничен цистит не се препоръчва за повече от 10 минути.

Прегряване

През лятото е важно да се избягва прегряване на организма. В противен случай може да се стигне до топлинен удар, който да доведе до изтощаване и обезводняване на организма.

Затова при себе си трябва винаги да имаме чиста питейна вода. Слънчеви бани можем да си правим от 8 до 11 сутринта и след 16 часа вечер. Къпанията трябва да са около 10-11 сутринта, а също от 17 часа нататък.

Къпане в солено море

Често солената вода може да е провокиращ фактор за цистит. Колкото по-солено е морето, толкова по-болезнен е циститът. Ако има опасност от възникване на заболяването, по-добре е да отидем на Черно море, което не е толкова солено, за разлика от Егейско.

Алкохол в съчетание с интимни удоволствия

Половите контакти в съчетание с алкохолно опиянение могат да завършат с травма на уретрата и като следствие, поява на болни при уриниране.

Профилактика на цистит

  • Къпане в сравнително топла вода;
  • След къпане по възможност, дори да не е в солена вода, е по-добре да се вземе душ;
  • Обичайно хранене, по-добре е храната да бъде максимално лека;
  • Умерени интимни ласки при обостряния;

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 178

Malchugani.com banner

Редактор