Този плод се използва по-често от спортуващите хора за възстановяване на нивата на електролитите в тялото и за бързо възвръщане на енергията, изгубена при изпълнение на упражненията.

Но бананите са много повече от сладко лакомство или приятно допълнение към сутрешната закуска.

Богати на витамини, минерали и други полезни съединения, бананите също могат да служат като естествено средство за лечение на депресия, на лошо храносмилане.

Също така могат ефективно да увеличат капацитета на мозъка и да действат успокояващо за нервите, както и способстват за подобряване на други важни функции в организма.

Малко по-близък поглед върху научната литература за бананите разкрива множество малко известни ползи от яденето на плода.

Всичко от регулиране на кръвното налягане и нормализиране на нарушена чревна функция до облекчаване на симптомите на артрит и дори овладяване на симптомите на наркотична абстиненция се приписват на този обикновен плод.

Освен това бананите са сред широко достъпните и сравнително евтини супер плодове познати на човека.

Яденето на банани може да спомогне за облекчаване на симптомите на депресията и за подобряване на настроението.

Тъй като плодът съдържа триптофан, което съединение се открива и в по-големи количества и в пуешкото месо, което способства за спокойствието и за по-ведрото настроение, е установено, че също облекчава симптомите на депресия.

В комбинация с предимствата на витамините от група В, превръщането на триптофана в серотонин , тъй нареченият хормон на щастието, спомага за повдигане на настроението и създаването на усещане за благосъстояние.

Поддържането на приемът на витамините от група В на устойчиви нива през годините, може да предотврати развитието на депресия с напредването на възрастта.

Когато се комбинират хранителните източници на витамин В с хранителни добавки със същото съдържание, тогава положителните ефекти върху депресията са по-силно изразени.

Фибрите, съдържащи се в бананите, спомагат за редовното изхождане. Подобно на много други цели плодове и зеленчуци, бананите са отличен източник на разтворими фибри.

При включването на плода към обичайния хранителен режим може да се предотврати запек и други заболявания на червата.

В изследване от 2013 г. сочи, че бананите спомагат за нормализиране на нормалната функция на червата при диария.

Също така фибрите спомагат и за бързото храносмилане, което е причина за по-бързото извеждане на отпадъците от него извън тялото чрез изхождане.

Повишете интелекта си с банани

В допълнение към витамините, бананите съдържат калий, който е електролит и се използва от сърцето, бъбреците и другите органи на тялото за осъществяване на нормалните им функции.

Мозъчните функции разчитат на високи нива на калий, а недостигът на минерала може да доведе до „мозъчна мъгла“ и други когнитивни проблеми.

При проучване от 2013 г.,публикувано в списание Neuroscience Letters е изследвана взаимовръзката между количеството на свободните радикали и нивата на калий в мозъка.

След 20-дневен прием на хранителни добавкирадикал с калий нивата на вредните свободни и са намалели значително, което е довело до ограничаване на окислителното увреждане, настъпило в резултат на тяхното действие при хората включили се в проучването.

Тъй като окислителното увреждане води до отслабване на мозъчната функция, калият противодейства на този ефект и предотвратява увреждане на мозъка.

Витамините от група В помагат за успокояване на нервната система. От осем известни вида витамин В бананите са източник на 5 от тях – тиамин /В1/, рибофлавин /В2/,ниацин /В3/, пиридоксин /В6/ и фолиева киселина /В9/.