Повечето хора са убедени, че болестите на сърдечно-съдовата система са сериозен повод да се откажем от летните пътувания и да не планираме отдих.

Наистина, жегата и рязката смяна на климата оказват доста негативно влияние на здравословното състояние и дори могат да ни развалят настроението.

Но изход има – съществуват множество от т.нар. кардиологични курорти, където болните от сърце могат не само да си починат добре, но и да пооправят разклатеното си здраве.

Какви са основните тънкости на такова пътуване? Има ли нужда от консултация с лекар преди това?

Летен отдих за болните от сърце – избор на дестинация

Болестите на сърцето – това са сериозен повод да се откажем от посещението на летните курорти, където е топло и влажността на въздуха е повишена.

Подобна климатична обстановка често влошава протичането на заболяването. Затова любимата на повечето ни сънародници Гърция не трябва да се посещава през лятото. Може би добър вариант.

Родното Черноморие е подходящ вариант само в началото на юни и през септември, когато температурите са по-ниски. Но трябва да се съобразява и времето – то трябва да е спокойно и слънчево.

Вредно е за сърдечно болните да се ходи на море при студени фронтове, когато духа до силен хладен вятър от североизток, север или северозапад.

През горещите летни дни за предпочитане са балнеоложките курорти Велинград, Хисаря, Нареченски бани, Павел баня, Хасковските и Сливенските минерални бани и други.

Преди планиране на пътуването е препоръчително да се прегледа прогнозата за времето и особеностите на температурния режим – това ще спомогне отдихът да стане по-комфортен.

Ако се планира посещение на забележителности в околностите на балнеоложките курорти, то е най-добре да се правят рано сутрин – преди 11 часа или след 17 часа следобед

Какъв вид транспорт е за предпочитане до курорта

Най-удобен и подходящ е може би с автомобил, разстоянията между населените места у нас не са големи от 4 до 6 часа пътуване, това е оптимумът, който не се отразява на болните от сърце.

Може би не толкова ангажиращо е единствено пътуването с влака, но не всички балнеоложки курорти са достъпни с влак.

Ако се планира отдих във Велинград, не трябва да пропускаме да се полюбуваме на красотите, които ще ни разкрие теснолинейката по живописния маршрут от Пазарджишкото поле до Велинград. Какво по-добро начало на летния отдих от насладата на толкова природни красоти.

Важно е обаче във вагоните да има климатици, тъй като жегата влошава състоянието на болните от сърце. За съжаление, малко са вагоните с климатици у нас, затова ако се пътува с влак, то по-добре това да става рано сутрин или през нощта.

От столицата до Велинград не е далеч и при ранен влак още преди началото на горещините ще бъдем пред хотела, в който предварително сме планирали да прекараме почивката си.

Хранене и питеен режим по време на летния отдих при болно сърце

Обикновено в санаториумите е организирано специално диетично хранене, което помага да се избавим от наднорменото тегло съвсем неусетно, без на пръв поглед да се лишаваме от нищо.

Извън пределите на лечебно-оздравителните заведения има множество различни заведения, които така изкушават да опитаме вредно, но много вкусно ястие.

За да не превръщаме летния отдих в скучно заточение, лекарите съветват да се глезим с подобни деликатеси, но да избираме най-безвредните от цялото многообразие.

Например, не трябва да се прекалява с бисквитите и със сладкишите с крем. Най-добре да ги заменим с ягоди и мус от кисело мляко.

Също при болести на сърцето е строго забранено да се пие алкохол – това увеличава риска от неблагоприятни последствия.

Много важно е правилно да се организира питейният режим по време на отпуск. Честата смяна на климата води до повишена потребност на организма от вода. Но при сърдечно-съдови заболявания, това увеличава риска от отоци.

Болести на сърцето и смяна на вида дейност

Отдихът сред природата почти винаги означава смяна на вида дейност.

Дори най-отявлените домошари периодично излизат на разходка, за да се полюбуват на красотите на природата или да оценят прекрасния изглед на новия град.

В този случай правилното хранене и дозираното натоварване е само от полза за пациента.