Възпалителните заболявания на бъбреците заемат стабилно второто място по честота след дихателните вирусни инфекции при деца, а вродените аномалии на развитие – първото. Какво трябва да знаят родителите за болните бъбреци, за да ги разпознаем на време?

Вродени аномалии на развитие на бъбреците

Раждането на детето обикновено се очаква с нетърпение, като се измисля име, планира се интериора на детската стая, купуват се дрехи за първите месеци. Но, за съжаление, радостният ден понякога се помрачава от неприятните известия за вродени бъбречни патологии при новороденото.

Понякога за този факт на бъдещите родители се съобщава при планови ултразвукови изследвания, но в редица случаи проблемите се изясняват веднага след раждането.

Въпреки наличието на вродени аномалии на бъбреците, някои деца нямат проблеми през първите няколко години и диагнозата се поставя доста късно.

Аномалиите в развитието на бъбреците са доста. Сред тях най-разпространена и много тежка е поликистозата – това е състояние, когато бъбречната тъкан е изпълнена с голямо количество кисти.

Също често се среща и удвояване на бъбреците – най-често и на двата едновременно. Първата патология най-често се регистрира при момченца, втората – при момиченца. По-рядко се раждат с единствен бъбрек, а още по-рядко – изобщо без тях. В последния случай плодът не оцелява до появата на бял свят.

Колкото по-рано бъде открита аномалията в развитието, толкова по-благоприятен ще бъде изходът при своевременно проведена операция и правилно ще бъде избраното лечение.

Възпалителни заболявания

Лекарите много често се сблъскват с инфекции на бъбреците при децата. В повечето случаи острият пиелонефрит се развива при наличие на възпаления в пикочния мехур, уретера, външните полови органи, често като усложнение на респираторно вирусно заболяване.

Най-често това заболяване се среща в предучилищна възраст, като момиченцата страдат от него 3 пъти повече от момчетата. А това се обяснява с анатомичните особености на структурата на пикочните пътища.

Основните симптоми на остър пиелонефрит при деца – това е треска със симптоми на интоксикация – болки в ставите, мускулите, костите, слабост, световъртеж.

Колкото по-рано детето отиде на лекар и му назначи лечение, толкова по-благоприятна ще бъде прогнозата и по-голяма вероятността този епизод да остане без последствия. Но на практика детето винаги се изпраща на лечение в болница за минимизиране на риска от усложнения.

Глистни инвазии

Ентеробиоза и аскаридоза са сред най-разпространените глистни инвазии сред деца у нас.

Обикновено паразитите обитават лумена на стомашно-чревния тракт, но при отчитане склонността на малките деца да си чешат ануса и после да си пипат половите органи, паразитите могат да попаднат и в уретера.

Впоследствие по възходящ път те проникват в органите на отделителната система и рядко, но могат да достигнат до паренхима на бъбреците.

Различни лекарства

Малки деца, особено посещаващи детска градина, през първите години често боледуват от простудни заболявания. В тази връзка с аптечката на всяка грижлива малка има лекарства като ибупрофен и парацетамол.

При даване на детето в дози съответстващи на възраст и тегло те са на практика безопасни. Но в редица случаи големите дози лекарства, особено ако се съчетават едни с други, антибиотици и прочие препарати, може да се развие усложнение като интерстициален нефрит.

Захарен диабет

Много хора си мислят, че това е болест на тези, които обичат сладко, и ако детето не преяжда няма от какво да се безпокоим. Нищо подобно. Това заболяване може да се развие при всеки, дори и при слабо дете, което не обича бонбони.