Лоаозата /калабарски тумор/ представлява хронично протичаща хелминтоза, чийто характерен признак се явява миграцията на полово зрели паразити в тъканите на организма, което предизвиква развитието на т.нар. калабарски тумори.

Заболяването е разпространено само в страните от Западна и Централна Африка. Предразположени към него са хора от всякакъв пол и възраст, въпреки това най-често заболяват мъже в зряла възраст с черна кожа. Според наличните данни от това заболяване страдат около 12-13 милиона души.

Какви са причините?

Причинител на калабарския тумор е кръглият червей Loa loa, който е разделнополов. Размерите на възрастните женски достигат на дължина до 50-70 мм, а мъжките – 25-35 мм.

Диаметърът на тези червеи е около 0.25 мм. Полово зрелите индивиди обитават подкожната мастна тъкан, заболяването се отнася към групата на филариозите.

Какви са симптомите?

Съществуват съществени различия при протичането на заболяването при хората, които обитават ендемичните огнища и тези, които пристигат там от други части на света, тоест приходящите.

При част от коренното население този вид филариоза протича безсимптомно с микрофиларемии. При такива случаи заболяването се установява едва след миграцията на полово зрелите паразити под конюнктивата.

Инкубационният период обикновено е с продължителност от няколко години, но понякога е около 4 месеца. Заболяването започва с алергични проявления. По кожата на болния се появява обрив, характерен за уртикария, телесната температура се повишава до субфебрилни стойности.

Опаразитените се оплакват от болки в крайниците и парестезии. Последващата миграция на паразитите в подкожните тъкани предизвиква сърбеж и парене.

При проникване на кръглите червеи Loa loa под конюнктивата на очите се развива конюнктивит с подуване на клепачите, като този процес се съпровожда със силни болезнени усещания.

При попадане на паразита в уретрата се появяват болки, които са в зависимост от уринирането.

За това паразитно заболяване са характерни внезапни проявления в ограничени области от тялото на безболезнени отоци, които се разсейват обикновено в рамките на 3 дни, като рядко този процес е с продължителност от няколко седмици.

Кожата в областта на подуването е бледа или напротив хиперемирана, тоест зачервена и подута. Отоци могат да се формират по всички части на тялото, но най-често се образуват по крайниците. Наблюдава се по-честа поява на такива образувания през лятото, когато температурите на околната среда са много високи.

Описани и случаи на развитие на хидроцеле при мъжете, а също и многобройни вътремускулни абсцеси, които възникват в резултат на възникване на вторична инфекция в зоните, където са загинали възрастните паразити.

Има данни и за развитие на симптоми на енцефалит при проникване на кръглите червеи в централната нервна система. В периферната кръв се установява изразена еозинофилия и вторична анемия.

Лечение на лоаоза

Прилага се диетилкарбамазин, но дозите се определят индивидуално от лекуващия лекар. Най-често, обаче при това заболяване се прилагат над допустимите 6 мг на кг, около 8-10 мг. на кг дневно за период от 21 денонощия.

Необходими са няколко курса на лечение. Препаратът въздейства както на възрастните кръгли червеи, така и на техните ларви.

При голямо количество микрофиларии лечението може да се съпровожда от засилени алергични проявления, странични реакции, включително и такива от страна на централната нервна система.

В случай на тежка инвазия лечението е препоръчително да започне с глюкокортикоиди – преднизон, 40-60 мг/ дневно, вътрешно и неголеми дози диетилкарбамазин – 0.5 мг/кг/ на денонощие.