Лятото е в своя разгар, а на вас ви безпокои хрема, кашлица и обща слабост. И откъде пък идва тази простуда.

Защо сме предразположени към боледуване в топлото време на годината, какви вируси отлично се приспособяват към жегата и как да не си съсипем отпуската с простуда?

Кои вируси са най-агресивни в жегата?

Рискът човек да се простуди не се ограничава до студено време. Лекарите постоянно регистрират ръст на броя на пациенти с остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища, включително и през лятото.

Но сме свикнали да смятаме, че опасността да хванем настинка е голяма само при студено време и не се замисляме, че количеството вируси едва ли силно намалява през лятото.

Някои дори стават още по-агресивни през летните месеци.

До такива заключения съвсем неотдавна достигнали британски учени. Някои вируси и бактерии на простудата са особено разпространени лятно време – и не само предизвикват типичните симптоми на простуда, но също така могат да станат причина за гадене и повръщане.

Обикновено, зимните и летните простуди се предизвикват от различни вируси. За епидемиите в студеното време от годината са отговорни риновирусите, които са най-разпространени от повече от 220 хиляди разновидности вируси, предизвикващи ОРВИ.

Лятната простуда най-вероятно се предизвиква от ентеровирусна инфекция, твърди Джон Оксфорд, почетен професор по вирусология в Лондонския кралски университет.

Всеки тип вирус е способен да предизвика леки симптоми на простуда, които не продължават повече от седмица. Въпреки това съществена разлика е, че зимните простуди, предизвикани от риновируси се ограничават до горните дихателни пътища – носът, носните проходи и гърлото. Същевременно летните вируси могат да повлияят и на функцията на стомашно-чревния тракт.

Засега на учените не им ясно защо различните типове вируси предизвикват настинка по различно време от годината. Но съществува теория, че повечето от риновирусите се израждат и губят силите си от силното лятно слънце, но пък за ентеровирусите слънцето не е пречка, те са по-устойчиви на ултравиолетова радиация.

За някои от тях е по-лесно, дори да оцеляват в сухите условия на лятото.

Зимните вируси се разпространяват много по-бързо при температура по-ниска от 37 градуса, затова и не проникват в частите на човешкото тяло, където температурата е по-висока, и достигат само до дихателните пътища.

А пък на летните вируси нищо не им пречи да проникнат по-дълбоко в организма. Оцеляват дори и в кисела среда, затова ентеровирусите се чувстват прекрасно в стомаха.

С какво през лятото лесно може да се обърка простудата?

Обикновено с настъпването на жегата чревните разстройства се приписват на хранителни отравяния. Ако пък ви е много лошо, това състояние може да се приеме за чревен грип.

Още един вариант за обяснение е чревната треска.

Откъде се вземат симптомите на лятната простуда?

От атаката на имунната система срещу вирусите, но обикновено всички отминава за седмица и можете да си хапвате сладолед и да се печете на слънце.

Но са възможни и усложнения, макар и рядко?

Ако лятната простуда стане много продължителна, а също и се съпровожда с висока температура или обрив, незабавно потърсете лекар.

Ентеровирусите са много коварни – могат да доведат до много сериозни усложнения, какъвто е вирусният менингит и дори и до сепсис. Към който са предразположени новородените.