Маслото от чаено дърво от столетия се е използвало като лекарствено средство срещу множество заболявания.

Кои са 15-те полезни свойства на това масло и защо то винаги трябва да присъства в домашната ви аптечка?

1. Акне – маслото от чаено дърво е натуралната алтернатива при лечение на младежки пъпки. Преди да започнете да го използвате най-добре е да проверите реакцията на вашата кожа на това средство, нанесете го на кожата на предмишниците или зад ухото.

Ако изведнъж ви се появи раздразнение, просто изплакнете тази зона с вода. А ако не установите признаци за наличие на алергична реакция – смело нанасяйте маслото сутрин и вечер на лицето, без да изплаквате.

2. Гъбички на ноктите – не пестете маслото от чаено дърво за ноктите, засегнати от гъбички. Нанасяйте го на нокътната пластина 2 пъти дневно в продължение минимум на 5 месеца.

И за да не ви смущава прекалено дългият период от време – болният нокът е възможно да започне да се сменя, за да се избави от гъбичките.

3. Ефективно средство срещу насекоми – маслото от чаено дърво изобщо не се харесва на комарите. В голяма бутилка с накрайник за пръскане сипете 60 мл масло от чаено дърво и напълнете оставащия свободен обем с вода.

Добре разклатете бутилката. Проверете реакцията на кожата на малък участък от нея, преди да започнете да използвате така приготвеното средство срещу насекоми.

4. Гъбички по стъпалата – нанасяйте по засегнатите участъци от ходилата масло от чаено дърво 2-3 пъти дневно, докато симптомите не изчезнат. Продължете използването на това средство за около 2 седмици, за да се убедите, че гъбичките са напълно изчезнали.

5. Профилактика на въшки – маслото от чаено дърво притежава и такова свойство. Добавяйте малко количество от него в шампоана, който използвате обикновено, достатъчни са 10-12 капки.

6. Кондиломи – нанесете от маслото върху кожното образувание и го втрийте добре. Повтаряйте процедурата по няколко пъти дневно, докато папиломата не изчезне.

7. Кърлежи – нанесете масло от чаено дърво по кожата около забилия се кърлеж. Образно казано насекомото няма да се зарадва на подобно съседство и ще падне сам, без да е необходимо да го изваждате и да рискувате част от тялото му да остане забита в кожата ви.

8. Брадавици – нанасяйте няколко капки от маслото от чаено дърво точно върху брадавицата сутрин и преди лягане, докато не изчезне.

9. Ухапвания от комари – да премахнете сърбежа от ухапването от комар е възможно, ако нанесете на засегнатото място малко масло от чаено дърво.

10. Сърбяща кожа на главата – за да облекчите сърбежа, нанесете масло от чаено дърво върху скалпа.

11. Пърхот – можете да се избавите от този неприятен проблем като добавите малко от маслото към шампоана, който обикновено използвате.

12. Херпес на устните – нанесете няколко капки от маслото от чаено дърво върху херпеса, за да облекчите неприятните симптоми, свързани с него и да ограничите времето на неговото проявление.

13. Главоболие – капнете малко масло от чаено дърво на влажна топла кърпа и я сложете на лицето си, за да вдишате етеричните масла, които ще облекчат болезнените ви усещания.

14. Дезинфекция – маслото от чаено дърво, нанесено на рани и порязвания, предотвратява тяхното заразяване с бактерии.

15. Запушване на носа – добавете няколко от маслото във водата на овлажнителя за въздух или в чаша гореща вода и вдишвайте освободилите се аромати за облекчаване на запушването на носа.