Мазното на закуска провокира сърдечни заболявания, доказват канадски учени.
Те провели експеримент с участието на група на здрави непушещи студенти.
Помолили ги след ден да изядат сандвич на закуска, съдържащ 900 калории и 50 грама мазнини.
Изследването на функцията на кръвоносните съдове показва, че само 2 часа след такава закуска се понижавал скоростния интеграл.
Това е важен показател за състоянието на кръвоносните съдове.
Понижаването на този показател показва, че кръвоносните съдове са престанали нормално да се разширяват, а хормоните, които регулират този процес, също не съответстват на нормата.
Учените са установили, че мазната храна действа на мозъка като наркотик, карайки го да яде чипс, пържени картофи и отново да напълнява.
Ако закусваме мазно редовно, рано или късно се развива атеросклероза и сърдечни заболявания, коментират резултатите от изследването неговите автори.
Но какво представлява мазната закуска?
Първо, наум ни идва пърженото, което свързваме с вреда за здравето?
Да определим какво точно е мазна закуска?
Образът, който се появява в главата, когато мислим за мазна закуска, най-вероятно е продиктуван от възпитанието и заобикалящата среда.
Ако сте от Латинска Америка, тогава пържените домати не биха ви се сторили твърде мазни за закуска.
За англичаните добре засищащата закуска е нещо съвсем нормално.
И така, мазната закуска е това, което е било приготвено на огън с мазнина.
Продуктът може да е дълбоко или леко запържен, в зависимост от това колко мазнина използвате.
Има причина, поради която хората избират пърженото за закуска.
Това се случва не защото това е практично и бързо, а защото е засищащо и вкусно.
В много ресторанти рибното филе се оваля в мазнина и се приготвя на фритюрник и се превръща в рибни пръчици.
Например, във Великобритания откриването на подобно ястие не е трудно, но пък по-здравословния – варената риба, е истинско предизвикателство.
Друго пържено за закуска са яйца, бекон, палачинки и прочие.
Закуската е ястие, което ядем в началото на деня и може да бъде по-калорично от останалите хранения.
Ръководейки се от това правило, много често хората предпочитат именно пържените ястия.
Освен това, приготвянето не изисква усилия, което е много важно, когато не сме успели напълно да се събудим.
От друга страна, приготвянето на някои зърнени отнема още по-малко време.
Но пък кашите не изглеждат толкова апетитна храна, колкото например, омлета.
Мазна закуска по-добре, отколкото нищо
Не всички правят избор в полза на полезната закуска, но незакусването е още по-лошо.
Организмът се нуждае от хранителни вещества сутрин.
Закуската може да се сравни с иска, необходима за разпалване на печката.
Дори и да сте свикнали към пържена храна за закуска – това вече е нещо.
Просто опитайте постепенно да замените ястията с по-полезни.
Ако пропуснете това хранене, вече лишавате своя организъм от множество полезни вещества.
Освен това през деня се увеличава риска от преяждане и ядене на вредна храна.
Какво не трябва да се пържи?
Препоръчително е ограничаването на всякаква храна, приготвена на фритюрник.
Дълбокото запържване силно увеличава маслеността на храната.
Такива мазнини трудно се преобразуват от организма в енергия.
За да бъде храненето балансирано, трябва да се ядат много плодове и зеленчуци, и малко количество рафинирани захари и мазнини.
Ако все пак на закуска сте изяли поничка, до края на деня трябва да се въздържате от сладко.