Известният израз, ако хремата се лекува, минава за седмица, а ако ли не – за седем дни, всъщност няма нищо общо с действителността.

Хремата задължително трябва да се лекува, в противен случай може да се последва от опасни усложнения.

Кога е времето да се потърси лекарска помощ

Ако хремата не се лекува, то първо запушването на носа може да стане постоянно. Освен това се разпространява и към ушите и последица може да са възпалителни процеси в различните отдели на слуховия апарат – отити, евстахиити и т.н.

При преминаване от лигавицата на носа към протоците на слъзните жлези възниква възпаление на слъзните канали и слъзната торбичка – дакриоцистит.

Едно от най-честите и опасни усложнения – синузити, възпаления на придатъчните кухини на носа – челни, клиновидни, етмоидални – синуси на решетъчния лабиринт, и най-често на синусите.

Нелекуваният или неправилно лекуваният синузит може да доведе до възпалителни процеси в структурите на мозъка, най-често мозъчните обвивки – менингит, арахноидит.

Ринитът често преминава към долните отдели на дихателната система – ларингит и фарингит – възпаление на лигавицата на гърлото.

Също е възможно разпространение на инфекциозния процес към долните отдели на дихателните пътища с развитие на бронхит и пневмонии.

Как правилно се лекува хрема и какво ще стане, ако е неправилно

Неправилното лечение на хрема също се последва от усложнения. Например, несвоевременното изписване на антибактериални препарати може да доведе до това, че бактериите ще попаднат в другите отдели на дихателните пътища, което да стане причина за задълбочаване на процеса.

Ненужното изписване на антибиотици при вирусен ринит, обратно, пък води до местна имуносупресия – понижаване активността на локалния имунитет, което предизвиква ятрогенни, предизвикани от неправилна терапия, усложнения.

Например, продължителният и безконтролен прием на съдосвиващи капки – ксиметазолин, оксиметазолин, се последва от развитие на зависимост – състояние, при което човек не може да мине без постоянно приложение на съдосвиващи капки. Това състояние се лекува от отоларинголози, но е много трудно.

Как да разберем, че са започнали усложнения на хремата

Симптомите на всяко започващо усложнение, най-често бактериално, това е влошаване на състоянието 4-7 дни след началото на ринита, усилване на интоксикацията, повишаване на телесната температура.

Типичните признаци на започващ синузит са изразено запушване на носа при слаб секрет от него, силно главоболие. Често болезненост, когато човек се докосне до лицето в местата на проекция на синусите – около носа, фронталните – над веждите в областта на челото.

Отити и евстахиити , освен общ интоксикационен синдром, предизвикват болки в ушите с различна интензивност, чувство за запушване на ушите и влошаване остротата на слуха.

Всички усложнения на долните дихателни пътища водят до поява или усилване на кашлица.

Кога задължително да се потърси лекарска помощ при хрема

Всичко, което е нетипично за обичайната хрема, изисква лекарски преглед.

Например, продължително запазващи се стари или поява на нови симптоми, които не са били при дебюта на заболяването, продължително повишение на температурата или нейната поява в средата на болестта, болезнени усещания в ушите, главата или в областта на синусите, честа кашлица с влошаване в процеса на лечение.

Необходимо е да се обърне внимание на всяко влошаване на състояние 3-4 дни след началото на болестта.

Как могат да се избегнат усложнения на хрема

Поддържане адекватно ниво на имунитет – наспиване, балансирано хранене, да се постараем да не се ядосваме. При наличие на хронични заболявания, да се стараем да не допускаме усложнения.

В периода на хремата, ако се чувстваме по-добре, не трябва да забравяме да излизаме навън, ако времето е топло и слънчево, може да правим разходки в места с южно изложение, важно е да сме и защитени от вятъра.

Това е също фактор, който ще ни помогне да оздравеем по-бързо и хремата да премине без усложнения. Докато сме си вкъщи е важно да се осигури достатъчно проветряване на помещенията, на всеки час поне по 5 минути трябва да е отворено. В обедните часове, ако времето е слънчево, може и повече време.

Спазването на всички тези правила ще спомогнат не само за по-бързо оздравяване, но също така и по-леко да изкараме самата хрема, защото в затворени и задушни помещения симптомите се изострят.