Ментолът е вещество с множество полезни и терапевтични свойства. Вещество, което е полезно за здравето само по себе си. В компанията на други съединения обаче е възможно да се превърне от лекарство в отрова.

Мента и ментол

Ментолът се извлича от етеричните масла, които се добиват от мента.
Мента наричат цяла група растения от семейство Устноцветни.

Всички те се отнасят към рода Mentha и се използват като суровина за производство на етерични масла с характерен аромат. На практика всички представители на този род са с повишено съдържание на ментол.

Количеството на ментола, и на ментона – още един известен компонент на ментовото масло, в различните видове мента варира. Затова и за производството на лекарствени средства се използва основно черна мента.

Ментол, студ и болка

Най-ценният компонент на ментата е ментолът. Именно той придава на ментовото масло полезните му и терапевтични свойства. Още Хипократ го е използвал за лечение на разтежения и болки в ставите.

Несъмнено предимство на ментовите масла е обезболяващият ефект, който се проявява, дори при външно приложение.

Не е нужно да се поглъщат или да се въвеждат по друг начин в организма, следователно страничните ефекти са минимални.

Препарати с ментол се назначават на пациенти с хронични болки, при които други обезболяващи средства не са ефективни.

Най-често болкоуспокояващите са безполезни при болки от артрит или от увреждане на нерви при травми на гръбнака.

В последния случай морфинът често се оказва неефективен. А опитите за охлаждане на болезнения участък с цел намаляване на болката дават твърде краткотраен ефект.

По какъв начин ментолът обезболява? Опитайте да подържите в устата кубче лед – тъканите мигновено изтръпват, появява се усещане за студ.

Ако вместо лед използвате ментов бонбон – усещанията ще бъдат подобни, макар и бонбонът да не е от фризера. Оказва се, че за усещането за студ отговаря рецепторният белтък TRPM8, разположен в мембраната на сензорните неврони.

При понижаване на температурата структурата на белтъка се променя. Калциевите йони постъпват вътре в неврона и активират импулс, с помощта на който мозъкът получава сигнал за студ.

Изследванията показват, че TRPM8 се активира с ментол по идентичен начин, както и от леда. Именно затова ментовият бонбон стартира верижна реакция, вследствие на която мозъкът получава информация за контакт с лед.

Охлаждащият ефект от приема на ментол кара човек със запушен нос да се чувства по-добре. Интересен момент е, че това е резултат от заблуда на сетивата.

Изследванията показват, че всъщност носът си остава също толкова запушен и при вдишване на ментолови пари.

Ментол и кръвоносни съдове

Ментолът притежава още и съдоразширяващо действие. Най-известният препарат на основата на ментол е Валидолът.

При попадането на лигавицата се стартират реакции, предизвикващи разширяване на кръвоносните съдове и образуване на ендорфини и енкефалини, които оказват антистресов ефект.

На него се дължи и облекчението на болките в сърцето, което настъпва след прием на валидол. Никакъв друг ефект не може да се очаква от него.

Ментол, пушене и здраве

Ментолът се оказва троянският кон в цигарите. Първо, действително намалява раздразнението в гърлото, но кара пушещият да вдишва дима по-дълбоко.

В резултат вредните вещества проникват по-дълбоко в белите дробове.

Второ, ментолът ускорява абсорбцията на никотина, вследствие на което се формира още по-силна никотинова зависимост. Затова и на почитателите на ментолови цигари им е доста по-трудно да се откажат от тютюнопушенето.