Микроинсултът е сигнал за нарушаване на кръвообращението в главния мозък. Но не звучи толкова страшно, колкото същинският инсулт.

Но приставката „микро-“ означава само степента на нарушаване на мозъчното кръвообращение, но същността на проблема си остава същата както при обширен мозъчен инцидент.

Така че не трябва да се отпускаме. Дамоклевият меч на инсулта наближава с всички произтичащи последствия.

Какво е това микроинсулт?

В официалната медицина не съществува такова понятие, то се използва за означаване на транзиторна исхемична атака или отминало нарушаване на мозъчното кръвообращение, продължаващо от няколко минути до няколко часа и завършващо с пълно възстановяване на функциите на главния мозък в рамките на няколко дни.

Какви са причините?

Най-често е запушване на малките на кръвоносни съдове с тромби или ембола, тоест микроинсултът се различава само по малката зона на засягане на главния мозък.

Едва когато мозъчното кръвообращение се възстанови, симптомите на микроинсулта изчезват, неговите следи могат да се установят само с помощта на високоточни методи на изследване на главния мозък.

Кой трябва да се страхува?

Съвсем неправилно се смята, че към инсулти и ограничената им форма – микроинсултите, са предразположени само хора над 60-годишна възраст.

Разбира се, рискът от развитие на инсулт нараства след 45-50 години с натрупването на хронични заболявания, но исхемични атаки се случват и при млади и напълно здрави хора.

Лекарите често се шегуват, че инсултът има младо лице, то пуши, не прекалява с пиенето и си похапва добре. Действително пагубните навици вървят ръка за ръка със заболяването.

Положението се усложнява от ниската физическа активност, хроничният стрес, чувствителността към промените във времето, прекомерните физически натоварвания.

Често младите хора не обръщат внимание на признаците на транзиторните исхемични атаки, приписвайки техните симптоми на умората или на невроциркулаторната дистония.

В рисковата група влизат тези, чиито роднини са прекарали исхемични атаки под формата на инсулт или инфаркт на миокарда.

Вероятността от развитие на заболяването е висока при хора със сърдечно-съдови патологии, хипертония, при болните от захарен диабет, страдащите от затлъстяване и при тези, които са предразположени към тромбози.

Транзиторна исхемична атака

Първите симптоми на микроинсулта могат да останат незабелязани, макар че тяхното разпознаване да е безкрайно важно.

Измененията в главния мозък, предизвикани от нарушаване на кръвообращението, са обратими в рамките на 3-6 часа, впоследствие тъканите загиват и възстановяването на техните функции е много трудно.

Обикновено микроинсултът се развива на фона на повишено артериално налягане, по време или веднага след физическо натоварване и стрес.

Първите симптоми и признаци на микроинсулт и нарушения на мозъчното кръвообращение

• Световъртеж и внезапно главоболие, гадене;
• Повишена чувствителност към силни звуци, миризми и светлина;

Защо е опасен микроинсултът?

След развитие на това състояние функциите на главния мозък се възстановяват бързо и в пълен обем.

На пръв поглед изглежда, че всичко е отминало и се е ограничило до леко протичаща симптоматика и може да си отдъхнем спокойно. Но това не е така.

Каква е опасността от заболяването?

Микроинсултът винаги свидетелства за плачевно състояние на системата на кръвообращението в главния мозък, а това означава, че във всеки един момент може да се случи непоправимото.

С всеки микроинсулт в нервната тъкан остава малък белег, затрудняваща работата на главния мозък. Ако исхемичните атаки се повтарят постоянно, то рано или късно се развива деменция, водеща до нарушаване на умствените способности.