Милиарната туберкулоза /МТ/ – това представлява заболяване, което е инфекциозно и протича основно посредством образуването на така наречените туберкулозни възли в няколко човешки органа.

Тази форма на заболяването намира благоприятна почва на развитие основно при два типа хора – такива с компрометирана имунна система или хора в напреднала възраст.

Причинител на заболяването е Mycobacterium tuberculosis, представляващ облигатен аероб, за който са характерни устойчивост на киселина, бавен растеж.

Какви са причините и симптомите?

Милиарната туберкулоза може да бъде, както остра, така и хронична. Острата форма на заболяването протича подобно на тиф, но в тежка форма. Хроничната форма на МТ представлява заболяване с вълнообразен характер с периоди на обостряне и отзвучаване на симптомите.

При хората в напреднала възраст МТ се явява последствие от заразяване или от реактивация на налични в кръвта бактерии. При децата заболяването обикновено се развива в резултат на първична туберкулоза.

Сериозна опасност за живота на пациента представлява проникването в кръвния поток на туберкулозния бацил. При тази форма на туберкулозата се образуват множество лезии във вид на възли в дихателните и други органи.

Както бе вече посочено, основният причинител на инфекциозното заболяване е микобактерия, заразяването с която се осъществява по въздушно-капков път.

Характерна особеност на тази форма на туберкулозата е развитието на инфекциозни огнища в множество органи. Възникването на заболяването способства за снижаването на защитните функции на организма.

Основните симптоми на МТ са понижаване на теглото, рязко покачване на телесната температура, слабост, общо неразположение, затруднено дишане, много силна кашлица и хрема.

В напредналите статии протичат изменения в стволовите клетки на главния мозък, а също е възможно възникване на левкемия.

Постоянното освобождаване на бактерии в кръвопотока предизвиква повишаване на телесната температурата и изтощаване на организма.

МТ образува огнища в белите дробове, далака, червата, черния дроб и мозъчните обвивки. Понякога тази форма на туберкулозата засяга само белите дробове, но често се проявява и като остра форма с хематогенен произход.

МТ може да се раздели на няколко вида – тифоиден тип с треска и интоксикация на организма, белодробна форма със симптоми на дихателна недостатъчност, менингиален тип с наличие на малки огнища на разпространение в главния мозък.

Диагностика на заболяването

Милиарната туберкулоза може да се открие на рентгенография и на томография. На рентгеновата снимка на гърдите се установява остро заболяване, наблюдават се множество огнища на възпаление и лезии на белите дробове, а също и на други органи.

При анализ на слюнка и кръв може да се открие наличието на микобактерии.

Често при пациентите пробата на Манту е с отрицателен резултат. За установяване на точна диагноза се назначава офталмоскопия, анализ на гръбначно-мозъчна течност, биопсия на белите дробове и на други органи, пункция на костен мозък.

Лечение на милиарна туберкулоза

Основният курс на лечение на тази форма на туберкулоза продължава от 10 до 12 месеца. Медикаментозната терапия включва 3-5 препарата от антибактериален тип, а също и средства, стимулиращи имунната система, процедури по физиотерапия и дихателни гимнастики.

При напреднал стадий на протичане на заболяването в съответствие с диагностичните показания на пациента, се извършва резекция на белите дробове.

Като допълнителна терапия се назначават правилен режим на труд и почивка, балансирана диета, допълнителен прием на витамини, фотолечение и климатолечение.

Често за укрепване на организма при МТ се предписва прием на витамин D и редовна употреба на млечни продукти и храни със съдържание на калций.