Може би много от вас са попаднали на тази статия, именно, от телефона. А знаехте ли, че има вероятност тази така жизненоважна технология, да ни навреди.

Е, няма да ви виним, ако сте пропуснали тази информация, а просто с днешната статия ще ви споделим повече по темата.

Как влияе мобилният телефон

Мобилният телефон представлява електромагнитен предавател и, съответно, приемник. Според някои проучвания, той излъчва радиовълни.

Смята се, че тези радиовълни ни влияят, когато устройствата са в непосредствена близост до нас.

Все пак, тези проучвания все още не са напълно сигурни, а някои лекари, дори отричат напълно тези твърдения.

Освен чрез радиовълни, учени смятат, че смартфонът влияе и чрез синята светлина, която излъчва.

Какви са вредите, които вашият телефон може да ви причини

  • Влияе отрицателно на паметта – Швейцарско изследване установило, че смарт устройствата, които ползваме, могат да редуцират обема на нашата памет. Радиацията, излъчвана от мобилните устройства влияе най-силно на бебетата и подрастващите до 17-годишна възраст, установило проучването.

Смята се, че дългите разговори по телефона могат да понижат когнитивните способности, в дългосрочен план.

  • Увеличава риска от развитие на злокачествени образувания – Изследователи открили, че има връзка между ежедневните, дълги телефонни разговори и мозъчните тумори. Смята се, че радиовълните от телефоните, влияят най-силно, когато държим устройството от дясната страна на главата.

В последните три десетилетия са нараснали и случаите на рак на яйчниците и рак на простатата, като за рисков фактор се смята и носенето на мобилните устройства в джобовете на панталоните.

  • Вреди на съня ви – Около 60% от възрастните използват мобилните си телефони непосредствено преди сън, показва американско проучване. Синята светлина, която мобилните телефони излъчват потиска производството на мелатонина (или по-известен като хормон на съня). Доказано е, че производството на този хормон е пряко свързано със светлината, на която сме изложени.

Когато човек е изложен на малко количество светлина, натурално, епифизната жлеза започва да увеличава производството на мелатонин, а с това идва и нуждата да си легнем.

В последните 20 години, все повече хора се оплакват от липсата на сън. Невролозите смятат, че тези оплаквания са свързани с повишената употреба на смарт устройствата, особено в късните часове от нощта.

  • Влияе върху опорно-двигателната ни система – Надали осъзнавате, но задълбоченото гледане в телефона, автоматично ни кара да навеждаме врата си напред, което в дългосрочен план може да увреди шийните прешлени.

Как да редуцирам вредата от смарфона

Радиовълните влияят в най-ниска степен, когато телефонът ни е далеч от нас. Затова, е добре да държите телефона си по-далеч по време на сън, да разчитате повече на високоговорителя и слушалките, при дълги разговори и да носите телефона си в чанта, когато е възможно.