Мускулна треска представлява състояние, дължащо се на прекомерно напрягане на мускулите, което е и причина за тяхното претоварване и впоследствие за поява на болезнено усещане и дискомфорт.

То, както и възпалението на мускулите са много често срещани и обикновено човек се сблъсква с тях многократно през живота си. Но въпреки това съществуват много противоречия относно произхода, етиологията и лечението на състоянието.

Какви са симптомите?

Обикновено на следващата сутрин или още вечерта след интензивно натоварване на определена група мускули се появява локализирано болезнено усещане.

Този симптом се обостря, ако същата група мускулна група бъде отново прекомерно напрегната, преди още да е отзвучали болките в мускулите.

Някои учени смятат, че интензивните упражнения са причина за повишаване на нивата на млечната киселина, а по-новото схващане, че разкъсванията на мускулните влакна предизвикват болезнените усещания.

Въпреки това едно нещо е сигурно – 24-72 часа след появата на симптомите, засегнатото място се възпалява. Болките обикновено отшумяват от само себе си след 3-5 дни.

Лечение на мускулна треска

За щастие съществуват редица мерки, които могат да бъдат предприети, за да предотвратят и да се облекчат симптомите:

Не претоварвайте мускулите – с редовното им натоварване тяхната сила нараства постепенно, но за да се избегнат неприятните болки и дискомфорт, увеличаването на интензивността на упражненията, трябва да се извършва плавно;

• Ако въпреки това, сте се поувлекли в тренировката и сте претоварили мускулите, горещата вана или сауна ще ви помогнат да намалите дискомфорта, който ще почувствате на следващия ден или още вечерта.

• Приемането на аспирин веднага след тренировка помага за по-бързото абсорбиране на млечната киселина и така според едната от теориите бихте могли да предотвратите мускулната треска.

След отзвучаването на болезнените усещания в мускулите, те вече са адаптирани към по-висок интензитет на натоварване.

Как да облекчим болката от мускулна треска?

Всяко движение или процедура, която води до увеличаване на притока на кръв към мускулите, спомага за облекчаване на болката.

Повече хора са наясно, че продължаване изпълнението на същите упражнения, но с по-нисък интензитет на натоварване, помага за облекчаване на болката. Този метод наистина е много ефективен.

Но това трябва да става само, след като остротата на болезнените усещания е намаляла.

Въпреки че обездвижването на мускула, може да го направи още по-болезнен, трябва да се въздържате от всякакво по-интензивно натоварване на тази мускулна група, докато болката намалее достатъчно.

В противен случай, рискувате да увредите мускулната си тъкан много сериозно, особено ако не сте си осигурили достатъчно време за почивка.

Препоръчително е, когато болезнените усещания, са локализирани в определена мускулна група да започнете да тренирате друга такава, която не е засегната.

Например, ако сте претренирали ръцете и ви болят бицепсите и трицепсите, за да не губите време като не тренирате, можете да тренирате крака, тъй като повечето упражнения не изискват натоварване на ръцете.

За по-бързото възстановяване на разкъсаните мускулни влакна, са много полезни различните масажни техники. Също така съществува и голямо разнообразие от гелове, които се използват за тази цел.

За стимулиране процеса на зарастване на мускули, можете да добавите към ежедневното си меню храни, съдържащи по-големи количества белтъци и въглехидрати.

Консумацията на повече захар, мед и други храни като банани, диня и други пресни плодове също ще подпомогне процеса на оздравяване.