Човешкото тяло се състои от различни части и органи, които в своето единство ни помагат да изпълняваме ежедневни функции.

Организмът напомня на сложен компютър, който няма да работи добре, ако определен участък от системата се увреди. Освен ежедневните си функции, някои части на човешкото тяло притежават удивителни способности, които малко хора познават.

Какви са възможностите на човешкото тяло

Емоции, предизвикани от мимика

Човешкото лице може да предава множество различни емоции. Дори най-затворените и необщителни хора използват богата мимика. Логично е да се предположи, че човек изразява емоции под строгото ръководство на мозъка, а не обратно.

Оказва се, че с помощта на мимиката може да се повлияе на настроението и да се предават сигнали към мозъка за позитивни и за негативни чувства.

Например, участниците в едното от изследванията, нарочно сложили молив в устата, за да изглеждат усмихнати, възприемали комиксите много по-позитивно от останалите хора.

Неслучайно психолозите съветват по време на депресия по-смешно да правим смешни гримаси пред огледалото.

Кости по-здрави от стомана

Повечето от нас може би ще си помислят, че костите, освен да поддържат скелета, да пазят целостта на органите на тялото и на кръвотворния процес, не правят нищо повече.

Всъщност костната тъкан поразява със своите характеристики. Опитите показват, че човешките кости са по-здрави от стомана и от бетон.

Едновременно с това са и невероятно гъвкави, затова ги чупим. Това парадоксално съчетание на сила и гъвкавост е обосновано с особеността на тяхната структура. Костите са свързани като връв със спираловидна структура.

Всеки милиметър от техния слой повтаря тази форма на връзка. Така костите могат да се сравнят с връзки, които се състоят от отделни нишки. Последните все пак представляват връзки, но са от по-малки нишки с размер до 5 нанометра.

Миризма на венерически болести

Заболявания, предаващи се по полов път, са едни от най-разпространените на планетата. Ако не се следват правилата за безопасност и се води безразборен полов живот, е възможно да се навреди на здравето.

Обикновено, за да се определи подобно заболяване, човек се изпраща на лекар. Но се оказва, че тялото има вградени механизми за откриване на венерически болести.

Ключовият показател е характерна миризма. Според изследванията, жените могат да определят наличието на гонорея, когато помиришат проби от слюнка и пот на мъже.

Учените обясняват това, че тази способност на жените се е развила по време на революцията за пресяване на потенциално опасни партньори. Но за поставяне на точна диагноза на експериментите с обонянието не е достатъчно. По-надеждно е да се потърси лекарска помощ.

Вкус и зрение

Човешките очи виждат през нощта, под вода, могат да следят обект, който се движи с голяма скорост. Освен тези предимства, очите сравнително добре определят вкуса и ароматите на продуктите.

Според изследванията, с помощта на зрението хората могат да активизират вкусовите рецептори и да усетят миризмата на предмета.

Участниците в един от експериментите са професионални дегустатори на вино. Бял сорт на винената напитка от една бутилка бил налят в 2 чаши, но в един от тях сложили червен оцветител.

Дегустаторите погрешно го определят като сорт червено, а не бяло вино. Оказва се, че когато мозъкът възприема 2 противоречиви фрагмента на информация за вкус, то ги съпоставя с визуална картинка, дори и човек много пъти да се е сблъсквал с този вкус и аромат.

Самоочистване на влагалището

Повечето от учените в областта на гинекологията твърдят, че влагалището – неговата вътрешна част, не се нуждае от пълно очистване, тъй като се справя прекрасно с това.

По време на половото съзряване вътре във влагалището се развиват полезни бактерии, около които се образува мини-екосистема.

Те влизат в състава на редовните секрети от влагалището, помагат за защита от венерически болести, по естествен начин поддържат чистотата на влагалището. Но все пак има нужда от интимна хигиена. Следва да се подмива външната, а не вътрешната част на половите органи.