Често, заглеждайки се в огледалото сутрин, ние установяваме наличието на налеп по езика. Но тогава вече възниква въпроса „Необходимо ли е да се притеснявате заради това?“.

Какво означава налеп на езика и как да се преборим с него ще узнаем точно сега?

Защо се образува налеп на езика?

Езикът е мускулен орган, покрит с лигавица. От неговата структура зависи количеството на натрупващите се върху него бактерии. Те са и причина за появата на налеп по езика и на неприятна миризма от устата.

По предната част на езика налепът е по-малко, тъй като се очиства по време на движение на устната кухина. Задната част влиза в съприкосновение само с мекото небце.

Именно там бактериите се натрупват най-много. Поради това налепът в основата на езика /тоест в неговата горна най-вътрешна част/ е с най-голяма дебелина.

Злоупотребата с алкохол, неправилното хранене, инфекциите, хроничните заболявания създават идеални условия за размножаването на бактерии.

Какво означава налепът на езика?

Човешкият език е нещо като индикатор за състоянието на организма. При здравия човек езикът е мек, неговите движения не са затруднени. Налеп на езика може периодично да се появява при всеки.

Дебелината на налепа зависи от годишното време или от климата, тъй като с промяната на атмосферните условия на организма са му необходими различни витамини. Например, есента и зимата налепът е по-тънък и по-светъл, отколкото през лятото.

Ако налепът е тънък, светъл и не е много това не е повод за безпокойство. За норма се смята, ако налепът на езика е бял, без миризма, и през него може да види цвета на езика.

Но ако езикът е обложен с плътен налеп, тогава се обърнете към лекар. Плътният тъмен налеп е признак за наличие на сериозно заболяване. По дебелината, цвета и локализацията на налепа може да се определи, че нещо при вас не е наред.

Бял налеп на езика – какво е това?

Да видите сутрин тънък бял налеп на езика – това е нормално. Такъв налеп не се счита за признак за признак на заболяване. Но ако сте забелязали, че неговата дебелина се е увеличила, следва да се замислите.

Езикът с плътен бял налеп може да е признак на продължителен запек.

Ако белият плътен налеп се съпровожда с висока температура и интоксикация, това е признак на инфекциозно заболяване.

Белият налеп в основата на езика често е показател за заболявания на стомашно-чревния тракт – ентероколит, гастрит, язва на стомаха или червата.

При заболявания на бъбреците и белите дроб белият налеп е по-встрани на езика и неговите предни части.

Сив, зелен и кафяв налеп на езика

Изменението на цвета на налепа както и увеличаването на неговата плътност, също е признак за наличие на проблем в човешкия организъм. Така например, сивият налеп на езика се среща при нарушена функция на стомаха и червата. Такъв налеп възниква, например, при язвена болест.

А постоянният кафяв налеп в основата на езика от горната му страна се появява при хора, злоупотребяващи често с алкохол, тоест са хронични алкохолици. Също така подобен налеп се появява при множество заболявания на белите дробове, а също и при заклетите пушачи.

Зеленият налеп не е толкова разпространен – появява се при микотична кандидоза или глосит с произход от дрожди, за което способства приемът на антибиотици, стероиди и препарати, потискащи имунитета.