По кое време на годината е най-добре да се зачене дете? А кога е най-подходящо да изкараме бременността и да родим? Дори сред опитните майки мненията се разминават.

Някои смятат, че най-добрият сезон за зачеване е лятото, защото тогава слънцето и витамините са най-много, и раждането през лятото също е бонус.

Бебето веднага може да се извади на разходка под топлите пролетни лъчи. Други пък казват, че пролетните деца, които са били в корема на мама, основно през есента и зимата, страдат повече от сезонни вирусни инфекции и не получават достатъчно витамини, заради студеното време.

Всеки сезон си има своите недостатъци – и връхните дрехи за голям корем са скъпи, и поледицата по пътищата води до травми. Трудно е да се ражда в жега и задух, през лятото някои родилни домове ги затварят за ремонт. Така че кога да изберем?

За щастие, учените имат по-точни отговори.

От януари до март отличници не се зачеват

Учените понякога обръщат внимание и проучват странни аспекти на нашия живот и могат да правят удивителни изводи. 600 000 шотландски ученици изучавали британски медицински статистици в продължение на 6 години.

Сравнявали оценките в училище и датата на раждане, за да изяснят в кои месеци се зачеват гении, а кога може да се разчита в най-добрия случай на ученик с 4-ки.

Оказало се, че децата, които са родени в края на есента-началото на зимата, а са били заченати съответно, през януари и март, се учат по-добре от останалите.

Своите наблюдения учените интерпретирали, като намерили причината за изоставане в училище. Най-вероятно фактор за понижаване на успеха сред учениците недостатъчното количество витамин Д в първите месеци от техния живот под мъгливото небе на Шотландия.

Зимните планове за бъдеща стройност

От една страна, зимното зачеване увеличава риска детето да има проблеми с успеха в училище. От друга, децата заченати през зимата са по-стройни. Защо така?

За да не страда детето от проблеми с килограмите, трябва да бъде заченато през зимата. Но това не означава, че през зимата бъдещият татко да си почива на екзотични курорти или да си стои на топло у дома.

За здравето на детето е най-добре да се правят продължителни разходки в студа, а може и да се отиде на палатка в заснежената гора.

Нова година или летния отпуск

За зимните месеци за зачеване гласуват и специалисти от Американската асоциация по репродуктивна медицина.

Анализирайки резултатите от 52 милиона бременности в продължение на 12 години, те стигнали до извода, че най-добрите месеци за зачеване са зимните.

А именно – декември и януари. И това е свързано с факта, че майката в последните месеца на бременността, които се падат на лятото и на есента, получава най-много витамин Д. И децата, родени през есента, се оказват, физически по-активни.

8 грама полза от зачеването през юни

Но не всички са толкова против зачеване през лятото. Например, най-много недонесени се раждат децата, заченати през май.

Повечето преждевременни раждания са през януари и февруари, като това може да се дължи както на зимните празници, така и на сезонните грипни епидемии.

За сметка на това децата, заченати през юни, в повечето успешно дочаквали края на 9-тия месец в корема на мама, а също и били с 8 грама тегло повече, отколкото рожбите на майската любов.