Посещението на тоалетната може да ни изненада със своите резултати, например, ако урината е започнала да се пени. Но не трябва да се плашим веднага.

Когато дълго не сме ходили до тоалетна пикочният мехур се препълва и не е изненадващо, че под такова налягане се появява и пяна. В този случай изчезва бързо.

При новородените също може да се наблюдава пяна в урината през първата седмица от техния живот, докато отделителната система се адаптира към самостоятелна работа.

Още един вариант е активното използване на специални сапунени освежители за тоалетна. Слабият сапунен разтвор, който се образува, след пускане на водата, също леко се разпенва при попадане на струя урина в него.

Но ако проблемът не е в дългото стискане или в почистващите средства за тоалетна, а пяна има и тя е доста постоянна, следва да обърнем внимание на здравето си.

Възможно е това да е симптом на някаква патология, която е желателно да се лекува, колкото се може по-скоро. Какви са причините за пяна в тоалетната?

Подозрителни симптоми при пенеста урина

Ако урината е бледожълта, повече или по-малко прозрачна, а пяната бързо изчезва, то повод за притеснения няма. Но ако пяната се задържи във водата, а освен това има и редица специфични симптоми, то трябва да се обърнем към лекар. Към тези симптоми се отнасят следните:

  • Отоци – на ръцете, на краката в областта на корема. Тези проявления могат да са признак за бъбречни патологии;
  • Постоянно усещане за умора;
  • Загуба на апетит;
  • Гадене и повръщане;
  • Нарушение на съня, безсъние;
  • Значително намаляване или увеличаване на обема на урина;
  • Мътна урина;
  • Много тъмна урина;
  • При мъжете – оргазъм без еякулация без специални усилия за това;
  • Проблеми със зачеването;

Пяна в урината и проблеми със здравето

Обезводняване

Ако урината образува пяна и е с тъмнокафяв оттенък – това означава, че на организма не му достига вода. Бъбреците образуват твърде концентрирана урина, организмът е обезводнен. На този фон в урината значително се повишава концентрацията на соли, които образуват пяна при уриниране.

Този проблем се разрешава с увеличаване на обема на приеманите течности. Да припомним, че за денонощие средностатистическият човек трябва да изпива общо по 2-3 литра вода.

Протеиноурия – повишени нива на белтъци

Стабилната, неизчезваща веднага пяна при нормален цвят на урината най-често е признак на протеиноурия – излишно количество белтък в урината. Белтъкът албумин при контакт с въздуха се превръща в основа за такава пяна.

Откъде се появява в урината този белтък? Бъбреците филтрират само излишната вода и отпадъците от жизнената дейност на организма. Белтъчните молекули са твърде големи, затова при норма не попадат в урината и остават в кръвта.

Оказва се, че при нарушение на бъбречната функция, увреждане на техните структурни филтри не функционират толкова добре, колкото трябва.

И пропускат молекули албумин в урината, това състояние се нарича и протеиноурия. Когато това състояние е в резултат от различни заболявания, това е признак на статична протеиноурия.

Преходна протеиноурия

При екстремни ситуации също може да се развие временна протеиноурия. Продължителен силен стрес, свръхнатоварвания, силно прегряване или преохлаждане на тялото, резки колебания на температурата, всички тези фактори водят до нарушаване на бъбречната функция.

Впоследствие се появява белтък в урината. Но със стабилизиране на състоянието този симптом отшумява от само себе си.