Зъбоболът е една от най-интензивните и трудни за понасяне болки. Различните класации на болезнени усещания, които може да изпитва човек по различни поводи, вадят болките на лицево-челюстната система на първите места.

Тази необходимост може да се обясни по много причини – анатомични структури, гъста мрежа от инервации и много други.

Но какви заболявания на лицево-челюстната област или лечение на зъболекарския стол могат да предизвикат най-силната болка? Как да преживеем невралгия и лечение на пулпит?

Класация на болезнените усещания

Съществуват доста класации, които описват всички ужаси на денталното лечение и болката, която трябва да изпитваме по време на лечение.

Зъболекарите казват едно за тези класации – повечето от описаните там заболявания и причини за болки могат успешно да се предотвратят.

Например, своевременно да се посети лекар и внимателно да се мият зъбите.

В този случай може не само да се отстрани причината за болката заради болестта, но и да се избегне в хода на лечението.

Но все пак има редица причини, които е трудно да се контролират, и остава само да се надяваме на късмета.

Невралгия на троичния нерв

Невралгията е местната болка, която се развива по хода на някакъв нерв. Ако говорим за невралгия на троичния нерв, то това е голяма част от лицето.

Това е една от мъчителните видове болки, които внезапно започват и също внезапно изчезват. Възможно е да бъде остра, пареща, да се разпространява на голямо разстояние.

Често може да се маскира като зъбобол, а измъчените пациенти могат да настояват за вадене на поредния зъб, който се оказва здрав. Засега зъболекарите не могат с точност да кажат, поради каква причина се формира невралгия, съществуват само теории.

Едни от тях я свързват с възникване на увреждане на миелиновата обвивка на нерва, други с притискане на нерва на кръвоносен съд, новообразувание или анатомични особености.

Както и показва практиката, от невралгия най-често страдат хора на възраст. Предразполагащ фактор може да са вредните навици, някои заболявания на вътрешните органи и нарушения на метаболитните процеси.

За съжаление, лечението на невралгията е трудно, понякога не помага за справянето с болестта изобщо, а само носи облекчение.

Мъдреци

Според зъболекарите мъдреците са най-вредните зъби. Около 80% от случаите на тяхното прорязване са свързани с усложнения, а 90% от случаите на екстракция преминават усложнено и атипично.

Сама по себе си тяхната поява може да е свързана с болка – постоянен натиск, болка, често се формира възпаление, могат да пострадат и съседните зъби. И ето вече нямаме сили да търпим, трябва да се предприемат решителни мерки и мъдрецът да се вади.

Но и тук не всичко е толкова просто. Поради своето разположение – липса на ясна анатомия – може да има 1 и 4 корена, възможни са и дори 8, близко разположени структури, вадене на зъб и мъдрец.

Основната болка възниква след вадене и може да не отшуми няколко дни.

Пулпити

Това е не само причина за остра болка като заболяване, лечението също може да бъде болезнено.

Както казват и зъболекарите, по-лесно е да се обезболи ваденето на зъб, дори и на мъдрец, отколкото да се осигури пълна липса на болка без лечение на пулпит.

Една инжекция упойка не е достатъчна за пълно изчезване на болката.