Обикновено, когато се опитваме да се храним по-здравословно, контролираме повече храната, която консумираме. Напитките, обаче, също могат да бъдат както полезни така и много вредни.

В днешната статия решихме да ви запознаем именно с вредните питиета, за някои от които, може би, изобщо не сте се замисляли.

Студен чай

Обикновено го консумираме през лятото, за да ни разхлади, а и често хората си въобразяват, че той е по-малко вреден от газираното. Опасността в случая идва от скритата доза кофеин и подсладители, които дори да не са толкова вредни за възрастните, вредят на децата ни.

Когато изпиваме голяма доза студен чай можем да си причиним много вреди, като аритмия и болка в гърдите. За подрастващия организъм, високата доза кофеин  може да бъде още по-вредна.

Напитки с течна сметана

Най-често течната сметана се добавя към кафето, но понякога се добавя и в някои шейкове. Независимо под каква форма я консумирате, тази добавка е изключително вредна.

В по-голямата част от сметаните се съдържа титанов диоксид. С това вещество са правени експерименти, които са доказали, че причинява увреждане на черния дроб и тъканите при опитни мишки.

А да не говорим и за подсладителите, консервантите и трансмазнините.

Енергийните напитки

В Lechenie.bg вече сме отделили специална статия именно за освежаващите питиета. Все пак, няма как да не ги споменем и днес.

Редовната консумация на енергийни напитки увеличава многократно риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми и диабет. Освен това може да доведе и до проблеми с храносмилателната система.

Алкохолните и безалкохолните коктейли

Когато консумираме алкохолен коктейл, изпиваме доста голямо количество алкохол за кратко време. Освен това коктейлите са пълни с подсладители и захар, които вдигат до крайна степен нивата на кръвната захар.

Проблемът с безалкохолните коктейли, отново е свързан с подсладителите, които при тях са даже повече, именно заради факта, че им е спестен алкохолът.

И в двата вида напитки се съдържат голямо количество калории и въглехидрати, което значи, че честата им употреба ще навреди и на фигурата ни.

Газирани напитки

Почти всички напитки съдържат страшно много добавена захар или подсладители. В някои газирани напитки на пазара са открити и вещества, които разрушават структурата на зъбния емайл.

Специалистите са доказали, че газираните напитки забавят в голяма степен метаболизма и вредят на храносмилателната система. В голяма част от газираните напитки се съдържа и веществото аспартам, който е доста ефективен овкусяващ продукт.

Според стотици проучвания, той е канцерогенен. Някои специалисти считат, че оказва негативен ефект и върху репродуктивните способности.