При някои хора понякога челюстта пука или щрака при отваряне на устата, дори може да се приеме за забавно, особено при прозяване, ако се чуе силно щракане.

Нищо смешно или забавно няма в такава ситуация, а ако се появи пукане и щракане, то е препоръчително да се направи консултация със зъболекар, тъй като това е доста тревожен признак.

На какво е признак пукането и щракането в челюстта

Когато започне да се появява пукане или щракане в челюстта, то следва да се заподозре проблем дори не със зъбите, а с челюстната става, която е със сложна структура, има ставна вдлъбнатина, както и ставна глава, представляваща израстък на долната челюст. Между тях е ставният диск.

И когато има проблем, този диск се плъзга между главата и вдлъбнатината, така се появява това щракане. Съпровожда се също така и с болка. Човек е възможно в този момент да се сблъска с диагноза дисфункция на темпоромандибуларната става.

До какво може да доведе тази дисфункция

Игнорирането на пукането и проблемите със ставите не е най-добрата идея. Ако не се лекува, с времето са възможни 3 варианта на проблема, започнали заради дисфункция в ставите:

  • Артрит – развиват се възпаления и изключително силен болков синдром;
  • Артроза – освен гореизброеното се съпровожда с ограничаване отварянето на устата и промяна в ставните повърхности.
  • Анкилоза – това е най-опасното, което е възможно, тъй като се изтрива хрущяла, ставната глава и вдлъбнатината започват да срастват, което води до почти пълна липса на движения, тоест човек изобщо не може да си отвори устата.

Защо възниква дисфункция и пукане

Дисфункцията на ставата е вследствие на редица първопричини. Често се забелязва, че щракането се е появило при прозяване, широко отваряне на устата или отхапване на ябълка. Това са нещо като пускови механизми, но проблемът стои много по-дълбоко и се развива доста по-рано.

Първопричина за дисфункция на ставата обикновено е формирането на ортодонтска патология, когато се променя захапката, понижава се височината на долната 1/3 на лицето, липсват един или няколко зъби, в резултат на което други се изместват.

В резултат на всичко това постоянно се променя контактът между зъбите, положението на челюстта става неправилно.

Докато хората са млади, компенсаторните и резервните сили на организма са силни. С възрастта обаче техният запас намалява, престават да работят.

В крайна сметка при движението на челюстта заради неправилното съотношение и ситуацията, при която едни връзки са прекомерно натегнати и натоварени, а други са прекомерно отпуснати, а компенсацията вече не работи, хрущялът се измества и се появява това щракане или пукане.

Какво да се направи при такова щракане в челюстта

В никакъв случай да не се игнорира. Веднага трябва да се запише час при зъболекар. Специалистът провежда комплексно изследване, което включва:

  • ЯМР на ставата;
  • Компютърна томография;
  • Анализ на зъбо-челюстната система.

Всички тези изследвания комплексно помагат да се изготви правилен план за лечение.

Как може да се разреши проблема с челюстната става

Планът за терапия, когато се появи това щракане на челюстта, включва няколко етапа. Първият, това във всеки случай е професионална хигиена на устната кухина, санация.

Следващият етап се извършва с помощта на специална пластина, която подобрява тонуса на мускула, прави го по-правилен. Обикновено за тази цел се използва миорелаксираща капа. На всеки етап от терапията дискомфортът ще е по-малък, щраканията също ще намаляват.

Впоследствие трябва да се разреши проблемът с първопричината – това може да е ортодонтско лечение, поставяне на брекети или други системи или ортопедично – поставяне на импланти, коронки, приставки.

И тогава вече ставният диск се връща на предишното си положение, отшумяват всички неприятни усещания, които са били предизвикани от изместването на ставата.

Какви са възможните усложнения

Появата на щракане в челюстта, сигнализиращо за проблеми в ставата, може да доведе до редица усложнения. Така заради дисфункция на ставата е възможно повишено уморяване на мускулите при дъвчене. Също човек може да усеща, че са сковани сутрин.

Освен това проблемите с челюстните стави може да предизвикат неочакван проблем – сутрешна мигрена, която не може да се отстрани с лекарствени препарати и не се повлиява от тях.