Всеки един родител очаква с нетърпение появата на своята рожба на бял свят.

Но преди да се случи това бъдещите родители трябва да подходят отговорно към ситуация, тъй като за да роди едно здраво и доносено бебе, от съществена важност е здравословното състояние на бъдещата майка.

И затова НЗОК покрива определен пакет от изследвания, с помощта на които да се осигури нормално протичане на бременността и раждане на едно здраво и пълноценно бебе, което след години да се превърне в пълноценен член на обществото.

Диагностика на бременност

Най-първият и най-основен признак за настъпила бременност е задържането на менструацията. Както е известно, бременност може да се потвърди със сигурност с помощта на уринарен или кръвен тест.

Първи триместър – от 0 до 12 седмица

След определяне на бременността жената трябва да се запише на женска консултация, като за тази цел ѝ е необходимо направление от личния лекар.

Разбира се, бременността може да бъде проследена и в частни медицински центрове, специализиращи се във воденето на бременността.

След записването на женска консултация

Здравната каса покрива троен тест, предназначен за изследване на „генетичното здраве“ на бъдещото дете. В кръвта се определят нивата на алфа-фетопротеина /АФП/, хорионен гонадотропин /ХГ/ и на неконюгирания естриол /НЕ/.

По отклонението в нивата на тези вещества от нормата могат да се заподозрат някои хромозомни нарушения у плода, и по-точно Синдром на Даун.

Понякога се препоръчва това изследване да бъде направено 2 пъти, с интервал от 1-2 седмици в периода между 15-тата и 20-тата гестационна седмица.

Бъдещите родители не трябва да изпадат в паника, ако резултатите от тройния тест показват отклонение от нормата. По данни от литературата, тестът може да даде грешни резултати в приблизително 9.3% от случаите.

За уточняване на резултата може да се наложи и допълнително изследване – амниоцентеза.

Това е изследване на околоплодни води, което позволява да се потвърди наличието или липсата на хромозомни отклонения у плода. Изследването се извършва под контрол на ултразвук.

Преди това изследване лекарят трябва да предупреди, че в малък процент от случаите, около 1%, амниоцентезата може да предизвика спонтанен аборт.

Във втората половина на бременността жената трябва да посещава акушер-гинеколог по-често – веднъж на 2 седмици при нормално протичане на бременността.

Трети триместър – от 24-та седмица и до раждането

В периода 24-26-та седмица се назначава планово ултразвуково изследване, по време на което лекарят изследва структурата на тялото на бебето, гледа дали няма вродени пороци на развитието на вътрешните системи на организма, определя пола на детето, количеството и качеството на околоплодните води, мястото на прикрепване на плацентата и нейното състояние.

През този период се прави и клинично изследване на кръвта, което показва нивото на хемоглобина, и следователно наличие или отсъствие на анемия.

След 30-тата г.с. бременната посещава гинеколог на всеки 2 седмици. Тогава специалистът издава обменна карта, в която се вписват резултатите от всички прегледи и изследвания.

И оттук насетне с тази карта бъдещата майка трябва да ходи навсякъде, тъй като раждането може да се случи във всеки един момент

През 33-34 г.с. се провежда доплерография – изследване, позволяващо да се определи кръвния поток в съдовете на матката, плацентата и на основните кръвоносни съдове на детето.

Съвременните ултразвукови апарати позволяват с висока точност да се открие изследваният съд, да се определи характерът на кръвния поток и да се извърши доплерометрия – количествена оценка на кръвообращението в областта на интереса.