Непроходимостта на маточните тръби е доста честа причина за безплодие при жените.

Как се открива тази патология и можем ли да се борим с нея?

Непроходимостта на маточните тръби е сериозно препятствие за развитие на бременност. Всеки месец в период на овулация от яйчника се освобождава яйцеклетка, която се придвижва по маточните тръби към матката.

За оплождането на яйцеклетката сперматозоидът е необходимо да премине през шийката и кухината на матката и да попадне в маточните тръби, където се осъществява оплождането.

Непроходимостта на маточните тръби не дава възможност на яйцеклетката да се срещне със сперматозоида или на вече оплодената женска полова клетка да попадне в матката, където тя трябва да продължи своето развитие, давайки началото на бременността.

Какво представлява непроходимостта на маточните тръби?

Маточните /фалопиеви/ тръби представляват две тънки тръбички, излизащи от 2-те страни на матката и насочващи се към яйчниците. На края на всяка тръба се намират власинки – фимбрии, които захващат яйцеклетката.

Вътрешната повърхност на маточните тръби е покрита с ресничест епител, който способства за придвижването на яйцеклетката по тях.

Основната функция на маточните тръби е транспортирането на сперматозоидите и на яйцеклетките и създаването на благоприятни условия за оплождане.

Непроходимост на маточните тръби – това е патологично състояние, характеризиращо се с наличието във фалопиевите тръби на някакво препятствие за свободното придвижване по тях на яйцеклетки и сперматозоиди.

Различават се следните видове непроходимост:

• Органична – протичат различни структурни изменения в тръбите, възпрепятстващи тяхната проходимост;
• Функционална – дейността на маточните тръби е нарушена по някакви причини като анатомични изменения не се откриват;

Освен това, непроходимостта на маточните тръби може да бъде пълна или частична.

Симптоми на непроходимост на маточните тръби

В повечето случаи процесът протича безсимптомно и не се отразява изобщо на състоянието на жената. Ако причина за тръбната непроходимост са станали възпалителни процеси, са възможни влагалищни течения, примесени с кръв, повишаване на телесната температура, болезнени усещания в долната част на корема.

Основният симптом е невъзможност за забременяване в рамките на година при редовен полов живот без предпазни средства.

Причини за заболяването

Непроходимостта на маточните тръби може да възникне в резултат на сраствания след оперативна интервенция или възпаление, а също и вследствие на кръстосване на тръбите по хирургичен път – стерилизация, а също и поради инфекции.

Сред инфекциите, които могат да предизвикат непроходимост на маточните тръби най-голямо значение имат венерическите заболявания – уреаплазмоза, микоплазмоза, гонорея, хламидиоза.

Как се определя проходимостта на маточните тръби?

За тази цел се прилагат следните методи за диагностика:

• Хистеросалпингография – рентгенологично изследване на маточната кухина и на нейните придатъци с използването на контрастно вещество. На снимката се установява къде прониква контрастното вещество и достигнало ли е то маточните тръби.

• Ехохистеросалпингоскопия – изследване на матката и на тръбите с помощта на ултразвуково изследване.

Диагностична лапароскопия – преглед на коремната кухина , на яйчниците и на маточните тръби. За определяне на проходимостта на маточните тръби се въвежда оцветяващо вещество. Лекарят проследява на монитора, попада ли то от маточните тръби в коремната кухина. Ако това не се случи тръбата е непроходима.

Лечение

Консервативната терапия се състои в назначаването на противовъзпалителни и физиотерапевтични средства.

Преди се използваха методи за хидротурбация – промиване на маточните тръби с течност под налягане, а също пертурбация – продухване на тръбите.

Към настоящия момент тези терапевтични методи се прилагат рядко, тъй като е доказана тяхната ниска ефективност.