Аутизмът е една от най-коварните болести, които може да засегне вашето дете. Причините за нейното появяване не са установени официално, макар да съществуват страшно много предположения, вариращи от ваксини до както сега виждаме, дори антидепресанти, приети от майката по време на бременност.

Това показва ново проучване, проведено от Аник Берард, професор по медицина от Монреалския университет в Монреал. Тя се специализира именно в сферата, която се занимава с изучаването на употребата на различни видове медикаменти по време на бременност.

Какво установява проведеното изследване?

Жените, взели участие в изследването били бременни в от 14-та до 40-тата седмица. Изследванията показали, че при тези от тях, които употребявали антидепресанти по време на бременността, рискът от развитието на аутизъм при отрочето се повишил с цели 87 %, за разлика от жените, които не употребявали подобни медикаменти.

Като най-опасни се проявяват така наречените SSRI (selective serotonin reuptake inhibitors) антидепресанти.
Според Берард обаче, не само това е фактор, който трябва да бъде взет в предвид. Наличието на депресивно състояние у майката, само по себе си, повишава риска от развитието на аутизъм, според други предишни изследвания, но не с 87 %, а с 20 %.

Това обаче все пак е фактор, който не бива да бъде пренебрегван, макар в сравнение с първия да изглежда доста по-незначителен.

Друг факт, установен от проведеното изследване, е че вероятността за развитието на аутизъм при детето бил с над 4 пъти по-висок при жените, които употребявали повече от един вид антидепресанти, отколкото при тези, които не взимали подобни въобще.

Антидепресантите са едни от най-използваните медикаменти в САЩ и въпреки че много хора ги смятат за абсолютно безвредни, всъщност негативният им ефект хич не е за подценяване. Те не са полезни и вредят силно на организма не само при бременност, ами и при абсолютно нормално състояние.

Често те носят повече вреди, отколкото ползи, а друго проведено проучване установява, че между 7 % и 13 % от всички бременни жени в САЩ използват антидепресанти. Това е изключително притеснително, не само от чисто физически здравословна гледна точка, но и що се отнася до психическата такава – самият факт, че жените изпитват нуждата от подобни медикаменти е много тревожен.

Напрежението и стресът в днешно време са наистина огромни, но за да се стигне дотам, положението трябва да е много сериозно. Често то изисква съвсем друго лечение и взимането на съвсем различни мерки и антидепресантите се явяват едно временно решение, което вреди в повечето случаи повече, отколкото помага.

Проведено проучване показва, че около 4 700 от новородените, или 3,5 % от всички бебета, са били изложени на антидепресанти, които майката е взимала по някое време, докато е била бременна с тях. Между всички тях, 46 развили някаква форма на аутизъм.

Кои са други фактори, влияещи на развитието на аутизма?

Според Берард, не можем да обвиняваме само ваксините, антидепресантите и другите медикаменти за развитието на аутизма, обаче. Изследванията показват много и различни неща – според някои, това е болест, която е пряко свързана с гена, а според други – от самата околна среда зависи много.

Възрастта на родителите също играе важна рола – децата на по-възрастните от нас са с по-голяма склонност към развитието на аутизъм.

А може и причината да се окаже съвсем друга – проблем при развитието на мозъка, излагане на пестициди и т.н.