Болестите, при които на корема могат да възникнат различни обриви навярно не са по-малко от 20. Обривите по корема на детето се появяват по напълно различни причини от тези при възрастния. А появата на пъпки по корема на мъжете и жените е възможно да имат съвсем различна природа.

Но все пак да потърсим какви могат причините за поява на обрив по корем?

 

Обрив по корема на бременна жена

По време на бременността в женския организъм протичат толкова голям брой реакция, че появата на обриви по тялото вече отдавна не учудва никого. Ако по корема се появят червени папули, които се съединяват в неголеми плаки с бели краища, то това е явен признак на дерматоза.

За лечението на заболяването се използват специални кремове и мазила по препоръки от лекар.

Организмът на бременните е твърде чувствителен към различни раздразнители. Обривът по корема може да възникне като следствие на алергична реакция към един или друг алерген.

Алергичните обриви по корема имат вид на неголеми мехурчета, пълни с течност. И предизвикват осезаем сърбеж и лесно се разрушават при разчесване.
За да не допусне развитие на заболяване е необходимо даването на проби от мехурчетата за изследване и впоследствие изключване на контакта с алергена.

Също така причина за поява на обриви по корема на бременната могат да станат прекомерното изпотяване, особено през настоящите горещи летни дни, инфекциозни заболявания, нарушение във функциите на вътрешните органи.

Обрив по корема на мъже

Най-често са с инфекциозна природа. Например, обривът в долната част на корема във вид на малки хълмчета със сиво-червен цвят явно свидетелстват за наличие на полова инфекция в организма – гонорея, сифилис и т.н.

Сред причините, поради които на мъжете им се появява обрив на корема, след да се посочат още екзема и псориазис. Хроничните кожни заболявания се характеризират с големи червени петна, които с времето се покриват със струпеи и причиняват ужасен дискомфорт.

При херпес обривът е подобен на своеобразен пояс от мехурчета, пълни с кърваво съдържимо. Такъв пояс се разполага по корема, бедрата и гръбнака на болния.

Обривът по корема във вид на малки червени точки, разположени близо една до друга може да се дължи на краста. Такава диагноза може да се потвърди от силен сърбеж, възникващ по време на сън.

Воднистите везикули по корема се появяват като реакция на алергия, а разноцветните множествени петна могат да бъдат признак на „слънчев лишей“.

Обрив по корема при деца

Причините за него могат да бъдат различни инфекциозни заболявания. Това могат да бъдат и универсални заболявания – например морбили, варицела, рубеола, към които са предразположени както възрастни, така и деца.

Така например обривът в долната част на корема може да бъде предизвикван от скарлатина. При това заболяване коремът и другите части на тялото се покриват с малък червени обрив, който силно сърби, а след няколко дни се превръща в лющене.

При дребната шарка обривът по тялото се появява 3-4 дни след началото на заболяването. И първоначално с малките папули се покриват бузите, а след това обривът се разпространява към долната част на тялото, включително и по корема.

Защо още могат да възникнат обриви по корема?

При жените и мъжете в зряла възраст най-често са признак на заболявания, които се предават по полов път.