Как най-ефективно да се защитим от комари без вреда за организма

За начало трябва да определим колко насекоми има в местността, при престоя в която смятаме да използваме защита. Репелентите са токсични, и нанасянето във високи дози там, където има по 1-2 комара дневно, не е желателно.

Формата на приложение на репелента може да се избере, като се изхожда от лични предпочитания, това може да бъде спрей, аерозол, гел и лосион.

Важно – гривни и лепенки против комари изглеждат удобни, не е нужно да се пръскат и да се мажат, въпреки това са признати за абсолютно неефективни.

За да узнаем нивото на защита, на първо място следва да обърнем внимание на процентното съдържание на диетилтолуамид /ДЕЕТ/, най-популярното и ефективно средство.

За деца следва да се използват средства с ниско съдържание на ДЕЕТ – по-малко от 10%. Времето за защитно действие при тези репеленти е ниско – до 2-3 часа при нанасяне на кожата и до 5 часа при нанасяне на дрехите.

Тези средства могат да се използват в местности с малко количество насекоми.

За малки деца репеленти с ниска токсичност

Важно е по-силните средства с продължителност на действието повече от 4 часа да не се използват, а за още по-малки са разрешени само репеленти с ниска токсичност.

Ако смятате да посещавате местност, където комарите са наистина много, то следва да избирате репелент във вид на спрей, съдържащ повече от 25% ДЕЕТ

На етикета трябва да е изписано – времето за защитно действие на насекомите при нанасяне на кожата е необходимо да е повече от 4 часа, при нанасяне на дрехите – до 20 денонощия.

Важно – не трябва да се пренебрегва нанасянето на репелентни спрейове на дрехите, така ще може да се осигури максимум защита при минимална токсичност.

Средствата с високо съдържание на ДЕЕТ – 30-50%, предназначени за обработка на дрехи, се използват за защита не само от комари, но и от кърлежи.

Търсене т.нар. акарицидни /инсектоакарицидни/ или инсекторепелентни средства – това трябва да се отбележи на етикета.