Какво да ядем на закуска – каша, омлет или палачинки? Можем ли да пием чай и кафе на гладно? Какви са най-разнообразните видове сутрешно меню?

Омлет

С сравнение с обикновеното яйце, химическият състав на омлета е малко по различен, тъй като се пържи в мазнина. Изследванията показват, че холестеролът, постъпващ с допълнителните мазнини, особено наситените, не е особено полезен.

Не всички приготвят омлет с растително масло, някои предпочитат краве масло, бекон, оказва неблагоприятно действие. Такъв омлет не трябва да се яде по-често от веднъж 2 пъти седмично. В противен случай рискът от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Най-полезният омлет е с запечени домати и зеленолистни зеленчуци. В доматите има каротиноиди, които са с антиоксидантно действие, а зеленолистните зеленчуци – това са микроелементи и фибри.

Това съчетание не позволява на холестерола повече да се окислява и намалява неговото вредно въздействие.

Каша

За най-полезни се смятат кашата от елда и овесената. В тях се съдържат голямо количество белтъчини.

Елдата по аминокиселинен състав превъзхожда почти всички други растителни продукти и се доближава до животинските източници, сред които месо, извара и други, които се смятат за най-балансирани за човека.

Освен това в елдата и овесените ядки има голямо количество растителни влакна, които помагат на стомашно-чревния тракт да функционира пълноценно.

Полезни са и за жлъчката – предотвратяват развитието на камъни в бъбреците, запек.

Освен това, тези каши имат и богат минерален състав. Например, в елдата има повече желязо в сравнение с другите зърнени.

Овесената каша притежава защитно действие. Овесът, както и оризът стимулират образуването на слуз. Затова са показни за хора с нарушена функция на стомашно-чревния тракт.

Овесените ядки, които се приготвят на бързо по нищо не отстъпват на белтъчините и растителните влакна в обикновения овес.

Не толкова полезни са пшеничните каши – в тях има по-малко полезни вещества и растителни влакна. Кашата от просо е полезна в случаите на заболявания на стомашно-чревния тракт, когато е противопоказно яденето на много фибри, много лесно се усвоява.

За здрав човек кашата от просо не е препоръчителна, защото това са излишни калории и минимум полезни вещества, в сравнение с кашата от елда и овес.

Палачинки

Всяко тесто е продукт от пшенично брашно, обикновено от висок клас, което съдържа много калории и в което почти няма полезни вещества.

Освен това изпечените горещи палачинки влияят неблагоприятно на лигавицата на стомашно-чревния тракт, повишават стомашната секреция. Затова за хората с повишена стомашна киселинност не са препоръчителни пресни бисквити, а хлябът най-добре да е вчерашен.

За тези, които искат да са във форма, е добре да добавят към тестото за палачинки настъргана ябълка, моркови или тиквички, и то ще стане по-полезно.

Чай и кафе

В чай, както и в кафето, също има кофеин. Вярно, в съединение с други вещества в напитката – танини, кофеинът образува таин, който оказва не толкова силно възбуждащо действие и не е толкова опасен за болните с повишена киселинност на стомаха.

Именно таина в силния чай дава горчив вкус в устата. Във всеки случай количеството таин в чая е безопасно и може да се пие, дори на гладно.

Същото не може да се каже за силното кафе. За омекотяване действието на кофеина, е по-добре да се добави мляко, и най-добре както в чая, така и в кафето.