Биопсия на бъбреците – опасно ли е това изследване? Медицинската манипулация представлява вземане на проба от тъканта за последващ анализ.

Методиката е най-информативното диагностично мероприятие, което се прилага за поставяне на диагноза, за определяне на функционалността на присаден орган, проследяване на динамиката в постоперативния период или след курса на терапия.

Манипулацията се провежда по няколко начина. С цел диагностика е показен лапароскопския и интрадермалния метод. Вземането на проба от тъканта се осъществява чрез малък разрез на кожа.

Точното място се определя с помощта на ултразвук или компютърна томография. Предимства – ниска инвазивност и минимална травматичност.

Периодът на възстановяване не е продължителен, специални ограничения няма. Ако пациента има нарушена съсирваемост на кръвта, пробите се вземат с помощта на уретроскоп – специален медицински препарат.

Показания и противопоказания

Нека разгледаме основните показания:

• Посредством ултразвук или компютърна томография са установени новообразувания или патологични процеси с неизвестна етиология.
• От лабораторните изследвания в урината се установява наличието на кръв или белтък, азотни шлаки във високи концентрации.
• Диагностицирани са инфекциозни, автоимунни, възпалителни заболявания на отделителната система.
• Бързо развиващ се гломерулонефрит – възпаление на тъканите с развитие впоследствие на некроза.

Контролна процедура се провежда за проследяване на динамиката след терапевтично лечение, оперативни интервенции, определяне на функционалността на пресадения донорски орган.

Основните противопоказания – наличие на един функционален орган, бъбречна недостатъчност, нарушение на съсирваемостта, нестабилно психическо състояние, артериална хипертония, тромбоцитопения, нефропатия, поликистоза, атеросклероза.

Особености на постоперативния период при биопсия на бъбрек

На мястото на миниатюрния разрез се поставя стерилна превръзка. По време на възстановителния период пациентът се намира под лекарско наблюдение.

За откриване на скрито кръвотечение следва да дава урина за клинично изследване. След изписването е необходимо съблюдаването на прости правила – да не се вдигат тежести, да не се спортува активно. Следва да се потърси лекарска помощ, ако се появят:

1. Примеси на кръв в урината 2 дни след манипулацията;
2. Интензивна нарастваща или спазматична болка;
3. Хематом в областта на разреза;
4. Затруднения при уриниране;
5. Пребледняване, световъртеж, гадене;

Какви са възможните усложнения?

• Увреждане на големите кръвоносни съдове, на прилежащите към бъбреците органи – дванадесетопръстника, уретера, далака, черния дроб, панкреаса;
• Разкъсване на бъбречната обвивка;

В 20-30% от случаите се открива микрохематурия, патологичен процес, характеризиращ се с примес на кръв в урината. Допустимата продължителност е 24 часа.

В други случаи пациентът започва да се чувства зле, което се проявява с друга симптоматика.

При възникване на нарушения на отока на урината пациентът се оплаква от интензивна болка в областта на кръста, проявяваща се в страни, в областта на лопатката. Кожата в тази зона придобива синкавия цвят на хематомите, отича.

Общото състояние на пациента се влошава.

Микрохематурия се открива в 5-8% от случаите. Този патологичен процес се съпровожда с повишена концентрация на кръв в урината.

Продължителната макрохематурия може да стане причина за остро нарушение на бъбречното кръвообращение, известно и като бъбречен инфаркт, предизвикващ некроза на клетките в резултат на недостатъчно кръвообращение.

Заболяването се съпровожда с повишена телесна температура, артериална хипертония, гадене и повръщане. Често продължителната макрохематурия е причина за бъбречна колика.

Развива се пристъпообразна остра болка в кръста или в областта над срамната кост, уринирането става болезнено. Вътрешното кръвотечение се изразява с понижено артериално налягане, слабост, обширен хематом на кръста и на встрани.