Учени от университета на Вашингтон показаха, че вирусите на оралния и гениталния херпес могат да контактуват един с друг и да доведат до поява на нови, агресивни и устойчиви на лекарства щамове.

Защо оралният херпес завладява гениталиите

Известни са вируси на обикновения херпес тип 1 и 2 – това са различни видове, които еволюционно са се обособили преди 6 млн. години. От тогава херпес тип 1 предпочита областта на устните, а тип 2 – на гениталиите.

Орален херпес се открива в кръвта при 2/3 от хората на възраст до 50 години, който предизвиква характерната простуда на устните. А генитален херпес се среща при 16% от населението и обикновено не на територията на обикновения орален херпес, тъй като се предава предимно по полов път.

През последните 20 години обаче лекарите все по-често установяват признаци на херпес вирус тип 1 – орален херпес на гениталиите и на ануса.

Учените изследвали проби от тъкани, получени от хора, заразени с херпес вирус в периода от 1994 до 2016 г.

ДНК на 250 херпесвируса е била разшифрована, след което получените резултати са сравнени с 230 проби от ДНК вируси, които мистерия била разплетена по-рано.

Оказва се, че значителна част от вирусните частици съдържат ДНК на херпес вирусите и от двата типа.

След няколко години наблюдения сегментите на херпес вирус тип 1 – орален херпес в ДНК на гениталния херпес нараснали с 10 пъти.

Учените посочват, че най-често орален херпес се открива в областта на гениталиите, на чужда територия.

Какво е общото между орален секс и орален херпес

Това повишава риска от обмяна на участъци на ДНК между вирусите от двата типа и образуване на нови щамове, които ще бъдат устойчиви към противовирусните лекарства. Това също затруднява създаването на ваксина против херпес вируси.

Една от предполагаемите причини за видоизменение на гениталния херпес и добавяне на елементи на орален е може би практикуване на орален и анален секс все по-често. Дори се превърне в мода през последните години.