Плодовете и зеленчуците ни изглеждат полезни и уместни във всяка ситуация. В тях има много витамини, органични киселини и … захар?

Какво знаете за калоричността на плодовете и зеленчуците, които ядете без ограничение на количествата?

Защо наднормените килограми не си отиват?

Дори плодовете на растенията невинаги могат да се считат за диетична храна. За бананите, картофите, царевицата, авокадото, вероятно вече знаете.

Те са най-калоричните от всички растителни продукти, които са богати на скорбяла и захари, а авокадото и на мазнини. В 100 грама те съдържат повече от 100 килокалории.

А за гроздето знаете ли? Този плод-чудо съдържа до 70 килокалории в 100 грама в зависимост от това колко е сладък сорта.

• Калоричността на пъпеша е 35 килокалории в 100 грама, от които 8 грама захар;
• Сливи, кайсии – 45 килокалории на 100 грама;
• Ябълките съдържат средно 50 килокалории на 100 грама;
• Круши – 57 килокалории на 100 грама;
• Портокали - 47 ккал в 100 грама;
• Нарът не създава подозрения, но 83 килокалории в 100 грама;
• Къпини – 43 ккал в 100грама;
• Вишня – 50 ккал на 100 грама;

Дори в морковите и в цвеклото на 100 грама продукт се съдържат повече от 40 килокалории.

Противно на горепосочените са – доматите, дините, лимоните, спанакът, бялото зеле, карфиолът, чушките, краставиците, патладжаните – са по-безобидни. В 100 грама от тези плодове има не повече от 30 килокалории.

Преди да започнете да ядете полезни плодове и зеленчуци, пресметне горе-долу обемът на техните порции.

Зеленчуково-плодна диета

Ако консумирате само плодове и зеленчуци, то не помагате на себе си. При вегетарианците по-различно, тъй като вече са направили своя избор и умеят правилно да съставят менюто, така че да не страдат от глад.

За човек, който е свикнал да яде месо, риба, масло и сирене, временният преход на растителна диета с цел отслабване често е неефективен.

Растителната храна възбужда апетита и след като изядете макар и голяма порция след половин час отново ще ви се прияде.

И не е възможно само с плодове и зеленчуци да се покрият потребностите на организма от белтъци и мазнини и затова постоянно ще изпитва нужда от подкрепа, проявяваща като засилен апетит, а съгласете, че това е изключително неприятно.

Освен това при такава ситуация е много голяма вероятността да се нахвърлите върху всичко онова, което ви е в момента под ръка – било то чипсове, вафли, кроасани, с които знаем, че не е желателно да се прекалява.

Освен това ниската калоричност на някои плодове и зеленчуци е мнима. И в крайна сметка се връщате там откъдето сте започнали – килограмите ви не мърдат, освен това настроението ви е лошо.

Ползата от плодовете и зеленчуците ще бъде много по-голяма, когато освен тях консумирате и по малко постно месо, риба, хапвате на закуска по няколко яйца, извара, сирене, като то може да бъде от най-обикновеното, което е родно изобретение – бялото саламурено сирене.

Не се отказвайте по време на диета от храните източници на белтъци, това ще бъде само от полза на външния ви вид.

Калориите на кравето и растителните масла не бива да ви плашат – мазнините притежават свойството да притъпяват апетита и вие ще изяждате много по-малко от предвиденото, а това ще доведе до почти еднакъв прием на калории.