Благодарение на високото съдържание на мастни киселини и витамини базовите масла са верни помощници в домашната грижа за косата. Натуралните масла подхранват, възстановяват и защитават косата.

Маслата се използват като самостоятелни средства и като допълнение към многокомпонентни маски. Кои от тях могат да преобразят косата?

Масла за укрепване и възстановяване на косата

Кокосово – подхранване и омекотяване на косата

Косовото масло е едно от най-популярните в грижата за косата. Натуралният продукт активно подхранва косата, като я прави мека и послушна.

Ето защо е толкова харесвано от девойките с къдрави по природа коси, които често са и много твърди.

Още едно важно свойство на кокосовото масло – то покрива всяко косъмче, като може да защити косата от вредни ултравиолетови лъчи.

Използва се като основа на еднокомпонентна маска – достатъчно е само леко да се загрее твърдото масло, да се разпредели по косата и да се остави за час.

Полезното средство също се използва, за да заглади непослушните дълги коси и да им даде форма на прическа.

От репей – универсално средство за всеки тип коса

Маслото от репей се смята за универсално, тъй като е подходящо за всеки тип коса. То е евтино, отлично се разпределя по кичурите. Бързо се отмива, допълва всяка поддържаща маска – предимство на използването на натуралния продукт.

Маслото от репей помага за възстановяване на увредените кичури, като им придава еластичност и блясък. Ефективно укрепва косата, помага за стимулиране на растежа и за справяне с пърхота.

Продуктът най-често се използва като самостоятелно средство в домашната грижа за косата. Издържа на косата доста дълго време.

Маслото от репей за приготвяне на „бързи” маски се смесва с мед и с козметична глина.

Жожоба – грижа за повяхнала коса

Маслото от жожоба е леко, което прави доста по-лесно неговото отмиване от косата и скалпа. Ако продуктът се подържи малко в хладилника, бързо ще придобие формата на восък. Така може да се провери дали е натурално. 

При използване на масла от жожоба, дори силно увредената коса става блестяща, мека и гладка. Затова не се препоръчва да се използва от тези, които се боядисват косата постоянно използват прибори за оформяне на косата.

Смята се, че маслото от жожоба е едно от най-добрите козметични средства за профилактика на ранно посивяване. Както и кокосовото, то осигурява защита от негативното действие на ултравиолетовите лъчи.

Синапено – грижа за косата и за скалпа

Масло, получено от семената на горчица, не само подхранва и предпазва косата, но и положително въздейства на състоянието на скалпа.

Средството с усилване на кръвообращението в клетките, способства за бързо заздравяване на раните и често се използва за по-бързо заздравяване на микрораните.

Също често се включва в комплексната грижа за борба с пърхота. Маслото не е в състояние да „излекува”  всички проблеми с косата и скалпа, но и става ефективно допълнение към лечебната козметика.

Синапеното масло помага косата да стане по-гладка и за справяне с наелектризирането.

Маслото от горчица или синап не се препоръчва да се държи на косата повече от час. По това се отличава от останалите средства, с които могат да се направят, дори и нощни маски.

Бадемово масло – ефективна грижа за косата

Бадемовото масло е богато на цял комплекс от полезни витамини, което може да нормализира функцията на мастните жлези. Затова е най-препоръчително при мазна коса.

Колкото и дълго да се държи на косата, бързо се отмива и не оставя усещане за немита коса.

Бадемовото масло укрепва дългата коса, която често се боядисва, и връща естествения блясък.

Амла за укрепване на косата

Маслото е сред лидерите по съдържание на витамини от група С и група В. Съществува мнение, че уникалният състав на натуралния продукт е невъзможно да се пресъздаде в нито едно козметично средство за коса.

Маслото от амла е най-добрият избор на притежателките на тънки и увредени коси. То подхранва, укрепва кичурите, като спомага за значително намаляване на косопада.