Соланин – това е отровно вещество, което може да се образува в зеленчуците от семейство Картофови. Отравянето с това вещество се среща много рядко, когато не се спазват правилата за приготвяне на зеленчуци.
Какви зеленчуци могат да предизвикат отравяне?
Токсичното действие на соланина възниква, ако човек яде следните зеленчуци:
- Картофи;
- Патладжани;
- Домати;
- Сладки чушки;
Отравянето при ядене на пресни картофи и други кореноплоди е на практика невъзможно. Токсинът се формира в покълнали и позеленели зеленчуци, които започват най-активно да се развиват в пролетния период. Веществото също често се синтезира в незрелите домати. Опасни и стари, дълго отлежали патладжани.
Повишените нива на соланин в зеленчуците възниква в случаите, когато растенията се подлагат на неблагоприятно външно въздействие. Сред тези фактори са:
- Прекомерна инсолация – увреждащото действие на слънчевите лъчи върху плодовете;
- Ниски температури, които патологично влияят на узряването на плодовете;
- Гниене на кореноплода заради повишено съдържание на вода в почвата;
- Въздействието на паразитни червеи – нематоди;
Друг път за попадане на токсина в организма е случайно ядене на диви плодове, които съдържат голямо количество от него. Към тези храни се отнасят зелените картофи, плодовете на които са с висока токсичност. Отравянето е възможно също на фона на попадане в храната на татул или попадия, блян.
Отровни вещества съдържат и лавровите листа, които не са обработени правилно. Патологичният агент се образува също в картофовите листа, които могат случайно да попаднат в организма на човека.
Основни симптоми на отравяне с картофи
Клиничните проявления на отравянето със соланин се отразяват на първо място на състоянието на храносмилателната система на пациента. Към основните симптоми на заболяването са:
- Постоянно гадене;
- Многократно повръщане;
- Диария;
- Изменение на характера на изпражненията;
- Силни болки в областта на корема със спастичен характер;
- Киселини;
- Усещане за драскане в гърлото;
Заболяването се развива на няколко етапа. Приблизително 2 часа след употреба токсичното вещество в храната на пациента се развиват чревни симптоми.
По-късно се присъединяват признаци на увреждане на сърцето и на кръвоносните съдове, които се проявяват с понижаване на кръвното и ускоряване на сърцебиенето.
На фона на развитието на заболяването при болния се появяват признаци на нарушения в респираторната система – често повърхностно дишане, постоянен задух.
При прогресиране на патологията могат да възникнат признаци на увреждане на нервната система:
- Главоболие и световъртеж;
- Силна слабост;
- Повишена уморяемост;
- Мускулни фибрилации и потръпвания;
Без своевременно лечение заболяване преминава в терминален стадий. Възможна е появата на парези и парализи. При особено тежко протичане на заболяването е възможно развитие на летален изход, до който се стига, вследствие потискане на дихателния център в нервната система.
На фона на постоянно попадане на токсичното вещество в организма на пациента е възможно развитие на хронична форма на отравяне. То се характеризира с бавно прогресиране на заболяването, постепенно възникване на симптоми.
Първа помощ
При подозрение за отравяне със соланин е необходимо спешно да се извика бърза помощ. Самолечението е недопустимо, тъй като състоянието на болния на фона на действието на токсина бързо се влошава, и да се коригира в домашни условия е невъзможно.
За да се неутрализира въздействието на токсина, проникващ в организма трябва да се предизвика повръщане, да се промие стомаха и да се използват ентеросорбенти.