Повечето хора са убедени, че за да се отслабне е необходимо редовно организмът да се чисти от шлаки и токсини. Но така ли е това? Що за непонятни вещества са тези, които ни съсипват живота?

Ненаучен подход

За загадъчната субстанция с названието шлаки е писано много в популярната литература и на практика нищо – в научната. Шлаките са поредното творение на неграмотни специалисти или откровени измамници.

Версията е следната – в организма постоянно се образуват отпадни вещества – чревни камъни, слуз, соли на тежките метали и така нататък.

И сами няма как да излязат, възможно е да се справим с тях само с помощта на слабителни и диуретични средства, жлъчегонни отвари, клизми, дълбоко промиване на червата и гладуване.

Всъщност няма никакви шлаки, от които би следвало да се прочистваме с помощта на лекарствени препарати, просто няма. От всички отпадни вещества, образуващи се в процеса на жизнената дейност, организмът се избавя по естествен път – за хилядолетия еволюция се е научил да прави това много добре.

По-стройна няма да станеш

Съществуват множество клиники, предлагащи услуги за прочистване на организма.

Ако се вярва на специалистите, работещи в тези лечебни заведения токсините пречат на храносмилането, нарушават обмяната на веществата и в края на краищата водят до затлъстяване.

От гледна точка на класическата медицина подобни разсъждения са пълна глупост. Най-малкото, защото интоксикацията или отравянето с токсини води не до покачване на теглото, а напротив, до неговото понижаване.

Интоксикацията на организма изисква мобилизация на енергия от запасите.

Така че шлаките по никакъв начин не способстват за увеличаване на телесното тегло. А това означава, че и прочистването няма да доведе до отслабване.

А ако трябва да се вземе предвид, че произходът на загадъчните шлаки и тяхното въздействие върху организма не са известни, то ползи за здравето от очистителните процедури също няма да има.

Помогнете на кръвоносните съдове

И все пак една шлака, от която е необходимо да се отървем все пак съществува. И се нарича… мазнини.
Същите тези, които когато изядем веднъж и които в излишък се натрупват, ако постоянно прекаляваме с храната.

И не само под кожата, но и по стените на кръвоносните съдове, излагайки ни на риск от развитие на атеросклероза.

Ето с такива „шлаки“ действително трябва да се борим. Но как?

1. Първо ограничаване на количеството на употребяваните мазнини. Особено на наситените, които водят до покачване на нивата на холестерола в кръвта, но това е една теория, която напоследък се оспорва от доста учени.

Но прочистването на тялото с цел отслабване със слабително е опасно, защото с течение на времето са възможно усложнения като спастични колити и хроничен запек.

Прилагането на този метод за отслабване не се препоръчва за хора със заболяване на дебелото черво.

Приемът на диуретични средства за намаляване на теглото също може да доведе до непредвидими последици – обезводняване на организма, водно-електролитни нарушения, нарушения на сърдечния ритъм.

Категорично този метод за отслабване се забранява на хора със сърдечно-съдови заболявания, бъбречно-каменна болест, а също и на такива в напреднала възраст.

Прочистването на черния дроб с помощта на растително масло, магнезий, настои от жлъчегонни билки също може да доведе до усложнения като обостряне на жлъчно-каменна болест, възможно развитие на възпалителен процес в панкреаса.