Автофагията не е  поредната техника за отслабване и пречистване на организма. Автофагията е естествен процес, който протича в клетките ни.

С времето и следствие от други фактори, този процес се забавя. Днес ще ви разкажем повече за него и за това как може да го засилим.

Какво всъщност е автофагията

Чрез автофагия се откриват увредените и мъртви клетки или части от клетки. Те се поглъщат, разграждат се и се „рециклират“ в енергия, която се използва от здравите клетки. По този начин, организмът ни сам се предпазва от много заболявания и удължава живота ни.

Този механизъм притежава и антибактериални, и антивирусни свойства. Както и всеки дрег процес, който се реализира в тялото ни, и този не е ефективен през целия ни живот, а в случая това може да съкрати дните ни и да попречи на пълноценното здраве.

А има ли начин да помогнем на организма ни да съхрани ефективността на автофагията за по-дълго

Учените от много години разучават действието на този, наглед, „простичък механизъм“. Установено е, че начинът, по който се храним и физическата ни активност влияят на автофагията.

И оказва се, че чрез въвеждането или промяната на някои навици ние можем да помогнем на тялото ни да се поддържа по-здраво и младо за по-дълъг период от време.

Влиянието на храната

Направени са проучвания, които установяват, че консумацията на някои храни може да стимулира автофагията. Такива са: канела, чесъну гъби рейши, куркума, кафе, бергамот, някои зеленолистни зеленчуци като броколи, например и др.

В тези храни се съдържат вещества, които могат да ни направят дълголетници!

И, все пак, понякога е добре да оставаме гладни

От Lechenie.bg вече сме говорили за гладуването и неговите ползи (при добро здравословно състояние), но се оказва, че според някои учени то може да повлияе и на автофагията.

Има изследвания, доказващи, че когато тялото ни е в период на глад, клетките се подтикват да изхвърлят увредените и неефективни компоненти, за да заработят на по-високи обороти и да подготвят тялото за стреса, на който е подложено.

Въпреки това, гладуването не трябва да се прави често и не се препоръчва за бременни, малки деца и хора страдащи от хронични и гастроинтестинални заболявания.

Тренировките

Всеки знае, че спортът е здраве. А знаехте ли, че тренировките могат да стимулират автофагията в мозъка, мускулите, черният дроб, панкреасът и мастната тъкан.

Важно е обаче, да не тренирате до отказ, а да се придържате към редовни и кратки тренировки, от порядъка на 30-40 минути, които да включват тежести, които да са по силите ви.