Панкреатична липаза в кръвта е високочувствителен фактор на възпаление на панкреаса – остър панкреатит.

Панкреатична липаза – това е?

Панкреасен ензим, който разгражда мазнините на мастни киселини и глицерол.

Представител на семейството карбоксиестераза тип В, в активния си център съдържа аминокиселини, формиращи каталитична триада – серин, аспартат, хистидин.

Също както и алфа-амилазата и еластазата, липазата в неактивен вид – пролипаза, образува ацинарни клетки на панкреаса.

В дванадесетопръстника се секретира заедно с колипазата – белтък, необходим за нейната активация, самата липаза не е активна в присъствието на соли на жлъчните киселини, а те присъстват в жлъчката. Активира се от трипсин.

Филтрира се чрез бъбречните легенчета, но в каналчетата протича обратно всмукване, затова и липаза в урината няма. Времето на полуразпад е 7-14 часа.

Освен липаза на панкреаса в човешкото тяло на човека присъстват също чернодробна, лингвална, белодробна и чревна липаза.

В кръвта нивото на липазата е 20000 пъти по-ниско, отколкото в панкреатичните сокове. При възпаление на панкреаса липазата в голямо количество попада в кръвообращението и може да се установи в кръвта.

Панкреатичната липаза се синтезира в панкреаса и се отделя в лумена на дванадесетопръстника и в тънкото черво, където се разграждат мазнините от храната – триглециридите – на глицерин и висши мастни киселини.

Най-важният ензим в процеса на смилане на мазнините.

В процеса на диагностика на заболяванията на панкреаса изследването на панкреатична липаза се назначава по-рядко, отколкото например на алфа-амилаза.

Причината е техническите затруднения в определянето на концентрацията на липаза в кръвта. Съществуват няколко начина за определяне на нивото на нивото на ензима в кръвта, но резултатите от изследванията, направени в различни лаборатории е трудно да се съпоставят.

Но все пак диагностичното значение на определяне на стойностите на липазата в кръвта е по-високо, отколкото на алфа-амилазата.

Съществува макроформа на липазата, но нейното изследване няма диагностично значение.

Липаза в изпражненията не се определя, доколкото резултатът няма значение нито в диагностиката, нито в лечението.
Изследване на липаза се назначава:

• При подозрение за остро възпаление на панкреаса;
• Оценка на успешността на лечението на остър панкреатит;
• При хронични заболявания на панкреаса – хронична недостатъчност на панкреаса;
• Диференциална диагностика на синдрома на малабсорбцията – нарушено усвояване в червата;

Причини за повишени нива на панкреатичната липаза в кръвта

Повишено нивото на този ензим в кръвта се нарича хиперлипаземия.

1. Остър панкреатит – тежко заболяване, заплашващо живота, появява се след блокада на оттичането на сока на панкреаса или активация на храносмилателните ензими още вътре в протоците; липазата при остър панкреатит се повишава с 5-10 пъти над горната граница на нормата; максимум 24-48 часа след появата на болка, остава висока 5-7 дни, до 14, показателят трябва да се изследва в динамика.
2. Обостряне на хроничен панкреатит;
3. Некроза на панкреаса
4. Рак на панкреаса – възможно е също понижение;
5. Язвена болест на стомаха;

Няколко факта за панкреатичната липаза

1. Инхибиторът на панкреатичната липаза, орлистат е един от двата препарата против затлъстяване с доказана ефективност;
2. Липазата се продуцира в панкреаса и нейното определяне е по-ценно при едновременно заболяване на слюнчените жлези, отколкото на алфа амилазата;
3. Гените, кодиращи панкреатичната и стомашната липаза са разположени на 10-та хромозома;
4. Може да бъде установена и в плевралната и асцитната течност;
При остър панкреатит липазата се увеличава в рамките на 3-6 часа от началото на болковия синдром, пикът – след 24 часа, нормализира се за 8-14 дни.