Периорален дерматит е кожно заболяване, характеризиращо се с образуване на обриви около устата. Възможно е да се разпространи към областта на очите, което се среща много по-често.

Статистиката показва, че по-често от симптомите на дерматит страдат жените на възраст 16-45 години, но това не означава, че и при мъжете не се развива.

При поява на обриви и лющене около устата е необходимо да се запише час за преглед при личния лекар.

Защо се появяват обриви около устата

Характерни симптоми - периорален дерматит

Периоралният дерматит е обрив, който се развива около устата. Кожата на назолабиалния триъгълник започва да се лющи, реагира на някои хранителни дразнители.

Обривът около устата е на известно разстояние от устните, и може да образува подобие на пръстен.

Симптомите на периорален дерматит варират – при едни освен лющене се появяват язви, възли, кожата около устата е силно зачервена, сърби и се наблюдава парене.

При други обривът е по-малко забележим и не предизвиква никакви проблеми, освен козметични.

Проявлението на обривите е по-изразено сред жените със светла кожа, тъй като в този случай петната са най-забележими. Понякога при действието на дразнители симптомите е възможно да се усилват, обривът става болезнен, кожата стегната.

Причини за дерматит

Периорален дерматит не е заразно заболяване, въпреки че точната причина не е установена. Съществува предположение, че неговото формиране е свързано с продължителен прием на кортикостероиди, които могат да присъстват в състава на крем за лице, а също в мехлеми за лечение на кожни заболявания.

Едно от изследванията, проведени през 2017 г., влиянието на неправилното използване на кортикостероиди за образуването на обриви около устата. 

Доказано е, че периоралният дерматит може да бъде един от страничните ефекти.

Предполага се, че има и други възможни причини за периорален дерматит, сред които:

 • Нарушения на защитната бариера на кожата;
 • Промяна на бактериалното равновесие;
 • Инфектиране на космените фоликули;
 • Алергични реакции;
 • Раздразнение, например, с козметика;
 • Хормонални изменения;
 • Агресивно въздействие на околната среда;
 • Слънчеви лъчи.

И все пак са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат и оценят точните причини за перорален дерматит.

Какво лечение се предлага

Доколкото приемът на кортикостероиди очевидно е основна причина и рисков фактор за формиране на симптоми, е важно да се прекрати тяхното използване на кожата. Това се отнася за използване на всякакви кремове и козметики.

Ако тези препарати са били предписани по-рано, е необходимо повторно да се запише час при личния лекар и при необходимост да се преразгледа лечението.

След спиране на препарата обривът може да се влоши, а след това да премине от само себе си. Повечето хора виждат, че прекратяването на употребата на препарата не помага, и продължават да го използват.

Препоръчително е да се направи консултация с дерматолог, ако обривът не премине от само себе си и не реагира на лечението. След преглед, поставяне на диагноза и предполагаемата причина за възникване на обрив може да се назначи съответното лечение с лекарства.

Правят се и следните препоръки:

 • Да не се използва козметика със съдържание на кортикостероиди;
 • Лицето да се мие само с топла вода;
 • Да се използват средства за грижа за кожата без парфюми и оцветители;
 • Да се избягва излагането на слънчеви лъчи и задължително да се използват средства за защита.

Едно от изследванията, проведени през 2018 г., показва, че използването на кокосово масло е безопасно, и ефективно овлажняващо средство за кожата. Доказано е, че използването на кокосово масло помага в следните насоки:

 • Намаляване на симптомите на възпаление;
 • Антисептично действие;
 • Стимулация на метаболитните процеси и обновяване на кожата;
 • Възстановяване на защитните сили на кожата;

При отчитане на всички възможни ефекти, кокосовото масло може да помогне при периорален дерматит. Но въпреки това изследователи отбелязват, че за пълна увереност в ефективността на кокосовото масло са необходими допълнителни изследвания.

За да не се допуска поява на обриви около устата, следва да се избягва използването на козметика със съдържание на кортикостероиди.