Периспленит представлява възпалително заболяване, при което в патологичния процес се въвлича съединителнотъканна капсула, която покрива далака. Протича в остра и в хронична форма. 

Периспленит – защо се възпалява далака

На първо място в клиничната картина е болков синдром, локализиращ се в лявото подребрие на фона на проблеми с храносмилането. 

Обикновено патологията е с благоприятна прогноза, и при правилно назначено лечение завършва с пълно оздравяване.

Понякога обаче това състояние може да се усложни от нагнояване на далака или неговата капсула, което впоследствие води до сепсис.

Какви са причините

Подобно възпаление по-често се развива при хора над 35 години. Освен това е установено, че мъжете в по-голяма степен са предразположени към този патологичен процес. Предполага се, че това е свързано с по-тежките физически натоварвания и чести травми.

Важен момент е, че тази болест винаги е с вторична природа. Развитието ѝ се предшества от възпалително увреждане на друг орган.

Водеща роля при този патологичен процес има инфекциозната флора, която се разпространява по контактен, хематогенен и лимфогенен път от първичното възпалително огнище.

Възбудители е възможно да са най-различни бактерии, например, стрептококова и стафилококова флора, ешерихия коли и т.н.

В преобладаващия брой случаи първичното възпаление се формира непосредствено в самия далак, а впоследствие обхваща и капсулата.

Вероятността от възникване на периспленит се повишава при наличие на хематоми или на ехинококови кисти под капсулата, патологично увеличаване на размерите на далака, а също и при злокачествени тумори.

До развитие на това заболяване често водят възпалителни огнища, разположени в съседни органи. Пример за такива са панкреатит, сигмоидит, инфекциозно-възпалително увреждане.

В този случай инфекциозната флора също се разпространява по контактен път. Доста по-рядко инфекцията се разпространява с кръвообращението или лимфата от отдалечени огнища, локализиращи се например, в белите дробове или в черния дроб.

Възпалението на съединителнотъканната капсула на слезката може да е с остър или с хроничен характер.

При остра форма се наблюдава по-бурно начало и значително по-интензивна клинична картина. Хроничната форма се съпровожда с оскъдна симптоматика, но е с предразположение към периодични обостряния.

Периспленит – как се развива

Механизмът на развитие се характеризира с проникване на инфекциозна флора в областта на капсулата, под въздействието на който се формира възпалително огнище.

Кръвоносните съдове стават по-проницаеми, което води до нарастване на отоците. В тъканите на капсулата се натрупва ексудат със серозен, гноен или фибринозен характер.

Впоследствие натрупаната слуз способства за формиране на сраствания, поради което се сраства с околните тъкани.

При продължително протичащо възпаление капсулата става по-плътна и се удебелява. Ако по нея се появят и твърди възли, това е признак на хроничен възпалителен процес.

Симптоми, характерни за периспленит

Симптомите на периспленит първоначално се "скриват" зад клиничната картина на заболяване, което е довело до възпалителна реакция в капсулата.

Първоначално възникват болки, локализиращи в областта на лявото подребрие. Обикновено болковият синдром е с остър пулсиращ характер.

Възможно е да се разпространи към лявата ръка, гърба и т.н. Наблюдава се значително усилване на болките, дори и при минимално физическо натоварване или при резки движения.

При палпация се установява болезненост и в лявата половина на корема. Ако далакът значително е увеличил размерите или неговата капсула е доста удебелена, то в областта на лявото подребрие се усеща плътно образувание.

Клиничната картина задължително се допълва от симптоми като пристъпи на гадене, киселини, също и разстройства на чревната перисталтика под формата на гадене и повръщане.

Възможно е да присъства и общ интоксикационен синдром, който се характеризира с повишение на телесната температура, повишена слабост, неразположение.

Симптомите при хронична форма са доста по-слабо изразени. В период на ремисия е възможно да отсъстват каквито и да е оплаквания. Но при обостряне на всички гореописани клинични проявления се завръщат.

Диагностика и лечение

Задължително е необходимо да се изясни има ли човек съпътстващи заболявания. От лабораторните методи е показно изследване на кръвта, в което присъстват и признаци на възпалителен процес.

Преди да се започне с лечението на възпалението, локализирано в капсулата, е необходимо да насочим своето внимание към основната патология, която го е предизвикала.