Когато става дума за диети и отслабване, неизменно централната тема е метаболизмът. Но знаем ли наистина какво представлява той?

Оказва се, че много хора живеят със заблуди за метаболизма. Ето петте най-разпространени мита:

1. Слабите има по-бърз метаболизъм

Някои по-слаби хора изглеждат сякаш ядат каквото си поискат, а нищо не им се лепи и те са си все същите. Но това всъщност не е вярно, защото скоростта на метаболизма има много малко общо с размера на тялото.

"Всъщност по-едрите хора изгарят повече калории в състояние на покой спрямо по-слабите" - твърди д-р Йони Фрийдхоф, асистент-професор в университета в Отава.

Той също така добавя, че е добре да подберете силовите упражнения в своята тренировка, така че те да са подходящи, защото според изследвания измежду двама души с едно и също тегло, индивидът с повече мускулна маса съответно ще има и по-бърз метаболизъм.

2. Пропускане на хранене забавя метаболизма ви

Всички сме чували за наскоро нашумялата тенденция, че ако искаш по-бърз метаболизъм трябва да ядеш на всеки 2-3 часа. Но това всъщност се оказва не най-точният съвет.

Фрийдхоф обяснява, че тази тенденция е меко казана "неточна", защото това колко често яде някой, почти няма общо с това колко бърз е метаболизмът му. Единственото, което можете да постигнете с по-честото ядене на по-малки порции е контрол над глада.

Дали ще изядете 2000 калории под формата на ориз на 4 хранения или на 1, все пак това са 2000 калории и си остават точно толкова. Вместо това д-р Йони съветва, да обърнете внимание на това колко "качествено" се храните, вместо на това колко често се храните.

3. Всяко късно хранене се превръща в мазнини

"Избягвайте да ядете през нощта" е един от най-популярните хранителни съвети на планетата. Въпреки че всеки диетолог твърди, че всякакъв вид храна, приета след 20:00 ч. се съхранява под формата на мазнини, това не е точно така, защото всичко е строго индивидуално и в него превес взимат много фактори като хормони, разход на енергия и качество на храната.

Вместо да се фокусирате над това в колко часа да ядете, гледайте с какво се храните. Нощното хранене има същия резултат като всяко хранене извършено през деня, просто когато огладнеем през по-късните часове е добре да ядем богата на протеини и ензими храна, вместо кофа сладолед.

"Все пак когато и да заредите своя автомобил с качествено гориво, без значение колко е часът, той ще измине едно и също разстояние, така е и с тялото" - казва д-р Фрийдхоф

4. Метаболизмът може само да разгражда и да гори калории

Метаболизмът наистина разгражда веществата и изгаря калории, но много по-важен е обменът на вещества, който той извършва. Тук се намесват и два от най-важните процеси в нашето тяло: анаболизъм и катаболизъм.

При катаболизма се разграждат химичните връзки и напрактика метаболизмът разгражда всичко, за да се снабди с енергия. При анаболизма обаче, метаболизмът доказва, че не само може да изгаря и разгражда, а напротив, той може и да гради.

Анаболизмът е процес, при който тялото надгражда своята маса и складира хранителни вещества за по-късен етап, когата ще са му нужни. Най-лесният пример, с който може да се обясни това явление е мечката, тя е в състояние на катаболизъм през цялата зима, когато разгражда всички вещества, които е натрупала през годината, за да оцелее.

А през останалата част на годината, мечките изпадат в състояние на анаболизъм, където надграждат собствената си маса и се запасяват с хранителни вещества, които ще използват на по-късен етап (зимата в случая).

5. Вие нямате контрол над метаболизма си

Всеки е склонен да обвини метаболизма си, когато се сблъсква с нежелано тегло. Въпреки това, всъщност се оказва, че хората имат доста повече контрол над метаболизма си, отколкото се смяташе досега.

Както вече споменахме по-нагоре, скоростта на метаболизма зависи пряко от нашето телесно съдържание. Най-лесният начин е да започнете да тренирате с тежести, така ще натрупате мусукулна маса, което от своя страна е един бърз, траен и не особено труден начин, за да засилите скоростта на своя метаболизъм.