Пиосалпинкс представлява патологично състояние с висока степен на опасност. При него се натрупва гной в лумена на маточната тръба.

Това заболяване е обусловена от срастване на ампуларната и маточната част на фалопиевата тръба, поради което се образува затворена кухина, изпълнена с гнойно съдържимо.

Възпаление в маточната тръба води до събиране на гной

В преобладаващия брой случаи причините за тази патология е първично възпаление в областта на маточната тръба, което не е било своевременно открито и лекувано.

Основно клинично проявление при пиосалпинкс е изразена болка, допълваща се с общ интоксикационен синдром. Този патологичен процес е показание за спешна хоспитализация в гинекологичното отделение.

При своевременно оказана медицинска помощ обикновено се постига пълно оздравяване. В противен случай може пиосалпинкс да стане причина за редица сериозни усложнения - трудно зачеване, извънматочна бременност.

Първоначално натрупалата се гной е с течна консистенция. С течение на времето обикновено става по-вискозна. Често се наблюдава разпространение на възпалението към яйчника с образуване на абсцес или впоследствие се стига до гнойно размекване.

Понякога на фона на това заболяване може да се разкъса стената на маточната тръба с разпространение на гноя към коремната кухина, което представлява опасност за живота.

Това възпаление се развива под въздействие на инфекциозната флора, проникнала в маточната тръба. Най-често провокатори са стафилококи и стрептококи, ешерихия коли, протозои и клебсиела, а също различни представители на специфичната флора, например, гонококи.

Понякога принос в развитието на тази патология имат бактериални асоциации, което създава определени трудности при назначаване на лечение.

Пиосалпинксът най-често се характеризира с едностранна локализация. Двустранното увреждане на маточните тръби най-често се среща при специфична природа на възпалителния процес.

Симптоми при пиосалпинкс – болка, интоксикация и други

При събиране на гной в лумена на маточната тръба клиничната картина нараства остро. На първо място, е общият интоксикационен синдром, представен от фебрилна треска, втрисане, слабост и неразположение, обилно изпотяване, ускоряване на пулса и т.н.

Едновременно възниква и локализираща се болка ниско в корема. Болковият синдром се разпространява към кръстната и слабинната област.

Обикновено е с пулсиращ характер и в някои случаи възникват оплаквания от подуване на корема, гадене, запек. От пикочно-половите пътища се отделят серозно-гнойни или гнойни маси.

При специфична природа на този патологичен процес симптоматиката най-често е с умерен характер.

В някои случаи пиосалпинксът е с хронично протичане. Характерни са периодично възникващи болки, предимно след физическа активност или след полов акт. Отсъстват каквито и да е клинични проявления, общото състояние на жената също не се повлиява.

Диагностика и лечение на възпалението

С цел поставянето на диагнозата първо се прави гинекологичен преглед, допълващ се с трансвагинално или транабдоминално ултразвуково изследване.

Диагнозата може да се уточни с пункция на задния свод на влагалището. Също са показни общ и биохимичен анализ на кръвта.

Основен метод на лечение при струпване на гной в маточната кухина е хирургична интервенция. Обемът и техниката на операция се избират индивидуално в зависимост от възрастта на пациентката, а също и от характера на възпалителния процес.

В постоперативния период се извършват дезинтоксикационни мероприятия, назначават се антибактериални препарати. За профилактика на образуването на сраствания са показни физиотерапевтични процедури.

Профилактика на струпване на гной в маточната тръба

За профилактика на развитието на това възпаление се препоръчва защита от инфекции, предаващи се по полов път, своевременно лечение на възпалителни заболявания в областта на репродуктивните органи, да се избягват аборти и т.н.

Прогноза при пиосалпинкс

В най-голяма степен вълнува жените, които планират бременност. При остро протичане възпалението се лекува по-ефективно, отколкото при хронична или латентна инфекция. Запазването на фертилността зависи от степента на обхват на маточните тръби от процеса на срастване.

С цел запазване и подобряване на тяхната проходимост може да бъде назначено физиотерапевтично лечение и биогенни стимулатори.

Планирането на бременност при струпване на гной в маточната тръба трябва да е под лекарско наблюдение, тъй като съществува риск не само от затруднения при зачеването, но и от извънматочна бременност.