Доброкачествените образувания на маточната кухина заемат своето място в структурата на акушеро-гинекологичните заболявания. Една от доста редките, но същевременно изключително опасна патология е плацентарният полип.

Отличава се от доброкачествения полипозен ендоцервикс, който не изисква провеждане на допълнителна терапия и не представлява заплаха за женското здраве.

Плацентарните полипи в матката са повод за задължителна хирургична интервенция, опитахме се да разберем защо възниква тази болест и колко са опасни нейните усложнения?

Защо се образуват плацентарните полипи в матката

Според данните от статистиката, плацентарен полип се среща при 4% от родилките. Формирането на това патологично образувание предшества бременността – както завършилата, така и прекъснатата.

Изходът от бременността може да естествено или изкуствено раждане, тоест секцио, спонтанен аборт или по медицински показания, възможна е и гроздовидна бременност – мола хидатидоза.

Известно е, че полипът се формира в задържане в кухината на органа на малки участъци от плацентата, плацентарни власинки, които са имплантирани в тромботичните маси.

Това може да се дължи на неправилно водене на раждане и на следродилния период, непълно отделяне на плацентата при секцио, непълноценно отделяне на частите на плода при аборт или при спонтанен такъв.

Задържаният в маточната кухина участък от плацентарната тъкан плътно се прилепва към една от неговите стени.

В продължение на няколко месеца се покрива с кръвни съсиреци и отлагания на фибрин, прораства съединителна тъкан, което се съпровожда с възникване на патологични секрети.

Външно полипозното образувание може да напомня на гъба или на плосък израстък.

Секрети и други симптоми на патологичното образувание

Окончателно тези полипи в матката се формират няколко седмици след края на бременността. Първите симптоми на болестта се появяват 3-6 седмици след аборта, самоволен спонтанен аборт или родилна дейност.

Типичен признак за наличие на патологично образувание е кървенето. Първоначално то може да бъде оскъдно, но с течение на времето количеството се увеличава до толкова, че това кара жената незабавно да посети гинеколог.

Много жени смятат подобни течения за нормални и не бързат да търсят помощ, което води до развитие на усложнения.

Други характерни признаци са дърпащи болки в долната част на корема, които е възможно да се усилят по време на физическо натоварване, след полов акт или при стрес.

Кръвозагубата често води до развитие на анемия, която се съпровожда със слабост, вялост, понижение на артериалното налягане, състояния пред припадък, а също и лесно накъсване на косата и разрушаване на нокътните пластини.

Ендометрит и други възможни усложнения

Плацентарните полипи в матката се отличават от другите полипозни образувания с развитие на голямо количество усложнения. Сред тях са:

  • Ендометрит – представлява възпаление на маточната лигавица. За него е характерно повишение на телесната температура, развитие на изразена интоксикация, обилни вагинални кръвотечения или натрупване на гной в матката.
  • Присъединяване на вторична инфекция и развитие на сепсис – една от най-честите причини за смърт на жени в периода след раждането. Плацентарният полип е входна врата за инфекция, която бързо придобива генерализиран характер. Сепсисът се характеризира с много силна интоксикация и бързо развитие на полиорганна недостатъчност – в този случай става въпрос за часове.
  • Постхеморагичен шок – при масивна кръвозагуба рязко намалява обемът на циркулиращата кръв в организма, което води до понижаване на кръвното налягане. Така се развива шоково състояние, излизането от което е доста трудно.
  • Безплодие – плацентарният полип е опасен със своите дългосрочни усложнения, сред които не на последно място е безплодието. Смята се, че полипозното образувание уврежда лигавицата на матката и я прави негодна за имплантация на плодното яйце.

Как се лекува плацентарният полип

Лечението на болестта е с комплексен характер. Първоначално е показно премахването на полипозното образувание – по хирургичен път или с помощта на лазер, а също и провеждането на фракционен кюретаж.

Необходимо е спазване на строг постелен режим в рамките на няколко дни след операцията, а също и спазване на щадяща диета с голямо количество витамини и белтъчини.

В продължение на месец следва да се посещават сауни,  необходимо е въздържание от интимни контакти и от активни физически натоварвания.