Понякога между закуската и обяда имаме такъв апетит, че не е възможно да не хапнем нещо. А това, с което можем да подкрепим е винаги вредно – и бонбоните, и сандвичите, и торти. Как да се сдържаме?

Ако желаете да отслабнете, да подкрепяте между храненията не само не е вредно, но дори и полезно. Именно благодарение на междинните хранения става възможно дробното хранене, за което толкова много настояват всички диетолози.

Леките закуски намаляват чувството за глад, което не ни позволява да преяждаме по време на основните хранения. Ако ядем често и по малко, то създаваме оптимални условия за протичането на обмяната на веществата, а това означава и за отслабване.

Но разбира се трябва да подберем продуктите, с които ще се подкрепяме между основните хранения. Добрата лека закуска трябва да бъде питателна, но твърде калорична.

Ако работата ви е свързана с продължителен престой в седнало положение, то е необходимо да се ограничите до 150 килокалории, а ако желаете да отслабнете са достатъчни и 100.

Важно е леката закуска да не съдържа много захар. Целта на тези междинни хранения е да се утоли гладът за 1-2 часа и да спомогнат за контролирането на апетита след това.

Постигането на този ефект с помощта на сладки храни е невъзможно. След тяхната консумация апетитът отстъпва максимум за час, а след това започва да ни безпокои с двойна сила. Това се дължи на колебанията на нивата на глюкозата в кръвта, което се предизвиква от захарните изделия.

И разбира се от леките закуски ние не трябва да получаваме много вредни компоненти, например всякаква „химия“ трансмазнини.

Какви храни съответстват на тези критерии?

Изварата с ниска масленост или кисело мляко с някои филийки пълнозърнест хляб. Калориите не са много, а същевременно ще получите и солидно количество белтъци и сложни въглехидрати, които ще накарат гладът да отстъпи за дълго време. Или ябълка, но да не е прекалено сладка.

Калориите са минимални, за сметка пектинът и растителните влакна, които отлично засищат и подобряват храносмилането. Между впрочем неутралните на вкус ябълки не само гонят глада, но и жаждата, но и съдържат много калий, витамин С и антиоксиданти.

Подходящи са също и сушените плодове или ядките. Питателни са и много полезни. Но истината е, че са много калорични и за една лека закуска са достатъчни 30-40 грама.

Прекрасен избор е и зеленчуковата салата, подправена с малко количество зехтин или лимонов сок. И дори сандвич, ако обаче е направен от пълнозърнест хляб с добавено постно месо и няколко листа маруля.

Така че вариантите са много, затова нямате право да се оплаквате, че нямате право на избор.

Плодовете като цяло не са за предпочитане, тъй като сезонните, като гроздето засилват апетита и така, ако изядете половин салкъм като междинно хранене, почти сигурно е, че веднага ще започнете да изпитвате много силен глад, който на практика ще ви накара да се отклоните от диетата, ако е само веднъж, разбира се, няма да представлява проблем, но е много важно да не се превръща в навик.

Хората сме така устроени, че когато веднъж нарушим дисциплината, в случая консумацията на определени хранителни продукти, след това е много трудно да се върнем отново към избрания хранителен режим на отслабване.