Прекомерно е количеството отделяна урина, когато човек уринира повече или по-често от нормалното. Обемът на урината се счита за прекомерен, когато се равнява на повече от 2.5 литра дневно.

Това състояние се означава като полиурия. Точното „нормално“ количество урина зависи от възрастта и пола, но обикновено по-малко от 2 литра на ден се счита за нормално.

Отделянето на прекалено големи количества урина е често срещан проблем. При много от хората състоянието се наблюдава нощем и се означава с термина полиурия ноктурна.

Какви са най-честите причини?

Прекомерното количество отделяна урина често се дължи на начина на живот и поведение като например пиенето на големи количества течности. 

В такива случаи това не е сериозен здравословен проблем. Употребата на алкохол и кофеинови напитки често води до отделянето на големи количества урина при уриниране.

Ако наскоро сте започнали да приемате ново лекарство или просто сте променили дозата и внезапно сте забелязали някакви изменения при уриниране, се консултирайте с лекуващия ви лекар.

В някои случаи прекомерното уриниране може да представлява признак на някакъв здравословен проблем.

Потенциално възможни причини за това са:

• Диабет;
• Бъбречна недостатъчност;
• Психогенна полипсидия – психично разстройство, предизвикващо прекомерна жажда;
• Сърповидно-клетъчна анемия;

Прекомерно уриниране се наблюдава и след провеждането на някои видове клинични изследвания, при които се инжектира контрастно вещество в тялото. Отделянето на прекомерно количество урина около ден след подобно изследване се счита за нормално. Но се консултирайте с лекаря си, ако проблемът не се реши от само себе си след няколко дни.

Кога трябва да се потърси лечение на полипсидия?

Трябва да се потърси лекарска помощ, ако се подозира, че някакъв сериозен здравословен проблем е причината.

Ако подозирате, че увеличеното количество урина се дължи на повишен прием на течности или лекарства, наблюдавайте колко пъти дневно и какво количество урина отделяте. И ако продължите да отделяте прекомерно големи количества урина дори и след няколко дни, потърсете лекарска помощ.

Лечение на полиурия

Прекомерното отделяне на урина, което не е причинено от здравословен проблем, може да бъде третирано и в домашна обстановка без лекарска помощ.

Чрез съвсем проста промяна на поведението, което причинява отделянето на големи количества урина, засегнатият може сам да облекчи симптомите си. Опитайте следното:

• Съблюдавайте какви количества течности приемате;
• Ограничете приема на течности преди лягане;
• Ограничете употребата на кофеинови и алкохолни напитки;
• Поинтересувайте се за страничните ефекти на лекарствата, които приемате;

В повечето случаи намаляването на течностите ще спомогне за намаляването на честотата и обема на уринирането.

Въпреки това, обаче твърде малкото количество ще затруднят твърде много организма и ще изпадне в невъзможност да изхвърля излишните токсини. Препоръчително е да се пият течности непосредствено преди и след хранене.

Най-добре е течности да се приемат най-много 1 час преди или най-малко 2 часа след хранене като препоръчителното количество е около 500 мл между храненията.

Когато полиурията е причинена от здравословни проблеми като например диабет, състоянието ще се повлия от започването на лечението на основната причина, в случая диабета.

Например лечението на диабета чрез промени в начина на хранене и евентуално прием на лекарства, ще спомогне за облекчаването на клиничната изява на заболяването – прекомерното количество, отделяна урина.