Как да избягваме махмурлука и защо не трябва да прекаляваме с домашните вина?

Полусладко или сухо, младо или отлежало, домашно или купешко, а може би е най-добре никакво?

Кои са най-популярните въпроси за виното?

1. Махмурлукът от червеното вино е по-силен, отколкото от бялото

Всъщност, зависи от много фактори.

На първо място, от индивидуалните особености на метаболизма на алкохола и от количеството изпито.

Освен това, също и от режима на употреба и от съдържание на други спиртове в алкохола.

В сурогатите има много тежки многоатомни спиртове, които правят още по-силен махмурлука.

Качествените алкохолни напитки предизвикват махмурлук, пропорционален на обема на изпитото.

Виното има приблизително еднакъв алкохолен градус, независимо от цвета, и махмурлукът ще бъде еднакъв, с изключение на случаите на индивидуална непоносимост.

Например, при някои хора червеното вино предизвиква пристъп на мигрена.

2. Не трябва да се меси червено с бяло вино

Медицински ограничения няма, само кулинарни.

И ако на трапезата се предполага смяна на ястията от морски дарове на червено месо, от бели сосове на червени, виното може също да се смени.

Това само по себе си е безопасно, стига да е с мярка.

3. Полусладкото и още повече сладкото вино не трябва да се пие от диабетици и при отслабване

Ако сухото вино съдържа празни калории от спирта, които не се превръщат в мазнини, със захарта картина е съвсем различна.

Полусладките и сладките вина не са препоръчителни при диабет и затлъстяване.

Въпреки това сладките ликьорни вина обикновено се пият на малки дози – в предели 100-150 мл.

В този случай те не вредят.

Но при диабет трябва да се отчита захарта от виното въз основа на анализ на приеманите от другите храни и напитки въглехидрати.

4. Червеното вино за сърцето и кръвоносните съдове

Наистина такива данни са получени от мащабно изследване.

Малки дози алкохол, еквивалентни на 150 мл вино дневно, понижават риска от инфаркт и инсулт.

Впоследствие се установява, че това свойство не е конкретно за червеното вино, а за алкохола по принцип.

Но при превишаване на тази доза сърдечно-съдовият риск отново нараства.

Съвременните данни показват, че ползата за сърцето и за кръвоносните съдове частично се неутрализира с вредата по отношение на черния дроб, панкреаса и стомаха.

Неоспоримо е едно – сухите вина се неизменен елемент от средиземноморската диета, която несъмнено удължава живота.

Но за да се придържаме към нея, е недостатъчно само да пием вино.

Важни са и други характеристика на храненето – зеленчуци, зеленолистни, зехтин, вино, месо на грил и сирена.

5. Най-полезно за здравето е домашното вино

Единственото предимство на домашното вино е, че не съдържа консервант – серен диоксид.

Откровено казано, този факт е съмнителен, тъй като серният диоксид във винените концентрати  е напълно безопасен.

За останалото – качеството на домашното вино напълно зависи от професионализма на този, който го е правил и не може да бъде стандартизирано.

Ако не е направено добре, няма да навреди на здравето ви, но по-скоро ще подразни кулинарно-естетичните ви чувства.

Когато пътувате в чужбина, е добре да опитвате домашно вино, което понякога носи разочарования, но друг път се превръща и в находка.

Това е един от начините да опознаете страната, която посещавате.

А медицински откровения по отношение на виното не трябва да се очакват.