Как да избягваме махмурлука и защо не трябва да прекаляваме с домашните вина?
Полусладко или сухо, младо или отлежало, домашно или купешко, а може би е най-добре никакво?
Кои са най-популярните въпроси за виното?
1. Махмурлукът от червеното вино е по-силен, отколкото от бялото
Всъщност, зависи от много фактори.
На първо място, от индивидуалните особености на метаболизма на алкохола и от количеството изпито.
Освен това, също и от режима на употреба и от съдържание на други спиртове в алкохола.
В сурогатите има много тежки многоатомни спиртове, които правят още по-силен махмурлука.
Качествените алкохолни напитки предизвикват махмурлук, пропорционален на обема на изпитото.
Виното има приблизително еднакъв алкохолен градус, независимо от цвета, и махмурлукът ще бъде еднакъв, с изключение на случаите на индивидуална непоносимост.
Например, при някои хора червеното вино предизвиква пристъп на мигрена.
2. Не трябва да се меси червено с бяло вино
Медицински ограничения няма, само кулинарни.
И ако на трапезата се предполага смяна на ястията от морски дарове на червено месо, от бели сосове на червени, виното може също да се смени.
Това само по себе си е безопасно, стига да е с мярка.
3. Полусладкото и още повече сладкото вино не трябва да се пие от диабетици и при отслабване
Ако сухото вино съдържа празни калории от спирта, които не се превръщат в мазнини, със захарта картина е съвсем различна.
Полусладките и сладките вина не са препоръчителни при диабет и затлъстяване.
Въпреки това сладките ликьорни вина обикновено се пият на малки дози – в предели 100-150 мл.
В този случай те не вредят.
Но при диабет трябва да се отчита захарта от виното въз основа на анализ на приеманите от другите храни и напитки въглехидрати.
4. Червеното вино за сърцето и кръвоносните съдове
Наистина такива данни са получени от мащабно изследване.
Малки дози алкохол, еквивалентни на 150 мл вино дневно, понижават риска от инфаркт и инсулт.
Впоследствие се установява, че това свойство не е конкретно за червеното вино, а за алкохола по принцип.
Но при превишаване на тази доза сърдечно-съдовият риск отново нараства.
Съвременните данни показват, че ползата за сърцето и за кръвоносните съдове частично се неутрализира с вредата по отношение на черния дроб, панкреаса и стомаха.
Неоспоримо е едно – сухите вина се неизменен елемент от средиземноморската диета, която несъмнено удължава живота.
Но за да се придържаме към нея, е недостатъчно само да пием вино.
Важни са и други характеристика на храненето – зеленчуци, зеленолистни, зехтин, вино, месо на грил и сирена.
5. Най-полезно за здравето е домашното вино
Единственото предимство на домашното вино е, че не съдържа консервант – серен диоксид.
Откровено казано, този факт е съмнителен, тъй като серният диоксид във винените концентрати е напълно безопасен.
За останалото – качеството на домашното вино напълно зависи от професионализма на този, който го е правил и не може да бъде стандартизирано.
Ако не е направено добре, няма да навреди на здравето ви, но по-скоро ще подразни кулинарно-естетичните ви чувства.
Когато пътувате в чужбина, е добре да опитвате домашно вино, което понякога носи разочарования, но друг път се превръща и в находка.
Това е един от начините да опознаете страната, която посещавате.
А медицински откровения по отношение на виното не трябва да се очакват.