Постоянно запушеният нос може да сигнализира за някои здравословни проблеми. Причина за подобен симптом, както и за продължителна хрема, е възможно да са различни фактори – вазомоторен ринит, проявления на хроничен синузит или сезонна алергия – полиноза.

Важно е да се обърнем към личния лекар, за да определим точните причини за носовото дишане и да се определи тактиката на лечение за облекчаване на състоянието. 

Причини за постоянно запушен нос

Сред най-разпространените причини, предизвикващи силно запушване на носа, са алергичен ринит и хроничен синузит. Тези диагнози стават все по-разпространени и могат да предизвикат сходни симптоми.

Но причините за алергичен ринит и хроничен синузит много силно се различават, и поставянето на правилна диагноза има важно значение за провеждане на последователно лечение, което помага за облекчаване на състоянието.

Алергия – причина за заболявания 

Ринит като един от симптомите на алергии – това е състояние, предизвикано от предварителна сенсибилизация на имунната система към определено вещество – прах, прашец, пърхот на животни, козметика и вдишване на алергени. Обикновено алергията засяга лигавиците на носа и на синусите и придатъчните кухини, а също очите и устата.

Алергията, която се проявява със силна хрема, според различни данни, засяга от 10 до 30% и възрастните, и броят болни от година на година продължава да нараства.

Съществуват редица фактори, които увеличават вероятността от развитие на алергия, сред които:

  • Неблагоприятна наследственост – ако алергия има един или и двамата родители;
  • Редовно въздействие на провокатори – прах, отрова от насекоми, химически вещества;
  • Раждане в период на активно цъфтене на растенията и циркулация на прашец;
  • Чести инфекции – нарастваща реактивност на имунната система, прием на прекалено голямо количество лекарства.

Общи признаци и симптоми на алергичен ринит

Най-честите и характерни симптоми, с които се проявява и алергичен ринит, са:

  • Пристъпи на кихане с изразен сърбеж и чесане на носа;
  • Силна хрема, отделяне на течна и водниста слуз;
  • Задна хрема – слузта се стича от носа към задната част на гърлото, като предизвиква кашлица;
  • Запушен нос или затруднено дишане;
  • Сухота и парене в носа;
  • Кашлица или леко покашляне, заради драскане в гърлото.

Симптоми, които допълват алергичен ринит, често включват нарушаване на обонянието, сухота и напукване на устните, заради преход към дишане с устата.С времето, нелекуван алергичен ринит може да наруши съня, като да доведе до постоянна умора и понижаване на работоспособността. При децата това ще доведе до лоша концентрация, понижаване на успеваемостта и самооценката.

Дали алергичната хрема е сезонна

Симптомите на алергичната хрема могат да бъдат слаби или сериозни, като възникват през годината – това е т.нар. многогодишен алергичен ринит. Или хремата се формира само в определени сезони, тогава се нарича сезонен алергичен ринит.

В някои случаи е възможна комбинация и от двата типа хрема със симптоми през цялата година, които впоследствие се влошават в определени сезони. Обикновено многогодишната форма на алергичната хрема се предизвиква от реакция на организма към алергени вътре в помещенията.

С тях могат да бъдат акари, хлебарки, плесен, пърхот от котки и кучета. Сезонната алергична хрема обикновено възниква, заради вдишване на прашец от дървета, треви и плевели.

С времето при продължително въздействие на алергени лигавицата на носа става все по-чувствителна и реагира на по-малко количество алергени, а това води до влошаване на симптомите.

Запушен нос като признак на синузит

При по-тежки форми на алергичен синузит възпалението на лигавицата на носа може да блокира дренажа на синусите, което да доведе до синузит с активизация на вторична бактериална инфекция.

Също е възможно проблем да предизвика и хроничен синузит, свързан с рецидивиращи инфекции на носоглътката. Хроничният синузит представлява възпаление на лигавиците на околоносните кухини – придатъчните кухини, които присъстват в продължение на 3 месеца и повече. Основната причина не е съвсем понятна и вероятно включва сложно взаимодействие между имунната система и микробите, сред които бактериите и гъбичките.

От 50 до 84% от хората, които имат хроничен синузит, също страдат от алергичен ринит. И този патологичен процес се свързва с развитие на депресия, влошено качество на съня и нарушаване на когнитивните функции.