Всички ние ядем множество храни, но не се замисляме за това какво количество е максимално полезно за здравето и как най-малкото да не навреди на здравето.

За вредата от fast food – а и от полуфабрикатите знаят всички, затова се стараем да се ограничаваме от тези храни.

Но съществуват и полезни, яденето на които в големи количества се последва от най-различни неприятни усложнения.

Когато полезните храни станат опасни за здравето

1.Моркови и други храни, богати на витамин А

За ползата от витамин А знаят всички. Това вещество отговаря за качеството на зрението, с негова помощ се осъществява синтеза на хиалуронова киселина, многобройни ензими и хормони.

В медицината са известни случаи на смъртоносен изход след ядене на черен дроб от бяла мечка, акула и морски бозайници.

И макар и такива храни да са недостъпни за повечето от нас, това не означава, че може да ги ядем без ограничения, да се ядат храни, богати на витамин А.

Опасна за организма е хипервитаминозата за ретинола, а и излишъкът от каротин, който в големи количества присъства в морковите, в тиквата, облепихата и други плодове и зеленчуци с оранжев цвят, действат на здравето не толкова агресивно.

Ако прекаляваме обаче с тези плодове и зеленчуци е възможно да развием жълтеница от моркови или т.нар. каротинова жълтеница.

Нейните симптоми са свързани с пожълтяване на кожата и повишени нива на билирубин в кръвта.

2.Семена и ядки от костилки на плодове

Повечето от нас знаят още от деца за опасностите, които се крият в костилките. Но забраненият плод винаги е много сладък, затова и познаваме вкуса на костилките на вишни, череши и други плодове още от деца.

Неприятният вкус не позволява да изядем повече от 2-3, което всъщност ни е спасявало от отравяне. Но костилките наистина могат да предизвикат отравяне с всички произтичащи от това последствия – гадене, повръщане, обща слабост, световъртеж.

Причината е, че съдържащият се в тях циановодород е много силна отрова.

За запазване на здравето е по-добре да не употребяваме повече от 5 костилки от любимите ни плодове на ден.

3.Как влияе на здравето яденето на бразилски орех

Бразилският орех е отличен източник на магнезий и тиамин, но в него се съдържа най-много селен от всички хранителни продукти.

Този микроелемент е изключително необходим за нормалната жизнена дейност на организма, тъй като участва в обмяната на веществата, окислително-възстановителните процеси, функционирането на имунната система.

Но следва да е ясно, че селенът и неговите съединения са отровни и по характер на действие са сходни с арсена.

Затова следва да спазваме умереност при употребата на храни, богати на този минерал. При излишък в организма на селен се появяват характерни симптоми на отравяне – гадене, повръщане, диария, възможна е и депресия и увреждане на централната нервна система.

Затова по-добре да се спазва нормата и да не се изяждат повече от 4-5 ядки дневно.

4.Симптоми, възникващи при злоупотреба с кафе

Напоследък в медиите се разпространява информация, че кафето не влияе толкова неблагоприятно на здравето както се смяташе до преди това.

Тази любима на много от нас напитка спомага за подобряване на концентрацията, за по-добра памет, за повишаване на продуктивността и настроението.

Способства и за понижаване на риска от развитие на Алцхаймер и Паркинсон.

Но по отношение на кафето също действа поговорката, че всяка отрова може да бъде лекарство и всяко лекарство отрова.

Проблемът е в дозата. За да усетим върху себе си сериозните негативни последствия от употребата на кафе, трябва да изпиваме по 4-5 кафето дневно.

При подобни количества ни очакват гадене, главоболие, безсъние, нарушение на функцията на сърдечно-съдовата система.

5.Покълнали картофи – каква опасност крият

Картофите са сред най-употребяваните хранителни продукти, които понякога оставяме да престоят прекалено дълго. Този навик може да стане причина за цяла съвкупност от неприятни симптоми, свързани с отравяне от соланин.

Дълго съхраняващите се картофи, особено ако са били изложени на слънце, започват да образуват гликоалкалоида соланин, което може да се разпознае по характерния зелен цвят.

Но концентрацията на това опасно вещество може да се повиши и други обстоятелства, например, при увреждане на картофите.