Повръщане след хранене - причини, рискови фактори и лечение
Полезно

Повръщането е защитна физиологична реакция на организма, и само по себе си не е заболяване, а само указва развитие на патология.

Може да бъде предизвикано от различни нарушения в работата на организма, сред които и заболявания на органите на храносмилането, и отравяне, и травми на главата, и дори онкология, но във всеки случай повръщането след хранене е признак на нарушение в работата на организма.

Причини за повръщане след хранене

Най-разпространена причина за повръщане, възникващо след хранене, са заболявания на храносмилателните органи, в този случай повръщането може да е съпроводено с болки в корема, диария, слабост и т.н.

Повръщането след хранене може да възникне при развитие на язвена болест, ракови тумори на стомаха или на главния мозък, нарушения във функцията на жлъчния мехур, на панкреаса, на травми на главата – сътресения, силни удари, хранителни и алкохолни отравяния, стрес, силно психическо напрежение.

Във всеки случай повръщането не е единственият симптом и е само следствие от развитие на някаква патология.

Освен това повръщане може да се появи вследствие на преяждане, особено след мазни храни.

Рискови фактори

Доколкото повръщането след хранене е следствие от нарушение във функциите на организма, към рисковите фактори могат да се отнесат причините, предизвикващи едни или други заболявания.

Неправилното хранене, стресът могат да предизвикат нарушения в храносмилателните органи, злоупотребата със спиртни напитки предизвиква алкохолно отравяне, вследствие на което и повръщане.

Патогенеза

Актът на повръщане има 3 стадии – гадене, позив на повръщане и повръщане.

Гаденето често възниква преди повръщане, но невинаги, в този стадий се появяват силни неприятни усещания в стомаха или в глътката, тонусът на мускулатурата се понижава, като се усилва активността на мускулите на тънкото черво.

При позива към повръщане мускулите на диафрагмата, дишането – при вдишване, предната стена – при издишване – активно се съкращават.

Повръщането е сложен процес, при който протичат непроизволни рефлекси.

При повръщане протича активно съкращение на мускулите на коремната кухина, на диафрагмата, понижава се тонуса на мускулатурата на дъното на стомаха, отваря се клапана на хранопровода и съдържимото от стомаха се излива през хранопровода в устната кухина.

По време на повръщането дихателните пътища се затварят, за да се предотврати движението на повърнати маси в дихателните органи.

Симптоми на повръщане след хранене

Преди повръщане в повечето случаи възниква гадене, силно отделяне на слюнка, ускорено дишане, слабост.

При някои заболявания преди повръщане и гадене могат да се появят болки – главоболие, в областта на стомаха, чревни разстройства – най-често възниква диария, световъртеж.

Гадене и повръщане след хранене

Могат да се появят по различни причини, често това състояние възниква след употребата на некачествени храни, предозиране с лекарства, повишено кръвно налягане, стрес.

По характера на повърнатите маси може да се съди за причините, които я предизвикат, например, жълто-зелен цвят, жлъчен привкус в устата може да указва хранително отравяне или чревна инфекция.

Повръщане час след хранене

Повръщането час след хранене може да възникне при някои заболявания.

Най-често това състояние се наблюдава при заболяване на храносмилателните органи – панкреатит, цироза, холецистит и пр, освен повръщане могат да се наблюдават и нарушения на апетита – понякога със специфична миризма, подуване.

Лечение на повръщане след хранене

Повръщането след хранене не е нормален процес, чувството за дискомфорт, болки в корема, температура – всичко това трябва да стане повод за безпокойство.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 163

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg