Предвестници на инсулта и прединсултни състояния

Макар и инсултът да е остро състояние, той рядко се развива на фона на пълно здраве и като цяло субективно усещане за такова.

Обикновено настъпването на необратими изменения в главния мозък все пак се предшестват от признаци, наричани предизвестяващи инсулта.

Почти винаги такива предизвестяващи проявления предшестват исхемичния инсулт, тъй като това състояние се развива обикновено подостро, в продължение на няколко часа.

Ако исхемията на участъка от главния мозък протича, заради спазъм на кръвоносния съд, то развилите се на този фон признаци на огнищна мозъчна симптоматика могат да бъдат обратими, и при правилно оказана помощ да регресират в рамките на няколко минути или часове.

Тези признаци е необходимо да се познават, тъй като на този етап ситуацията все още е възможно да се контролира и да се предотврати опасно необратимо усложнение.

Провокиращи моменти за развитие на инсулт могат да станат:

• Физическо натоварване;
• Емоционален стрес;
• Промени на артериалното налягане – рязко повишаване или такъв спад;
• Колебания на атмосферното налягане;
• Алкохолно опиянение;
• Прегряване или преохлаждане;

Към прединсултните състояния могат да се отнесат транзиторната исхемична атака или нарушение на мозъчното кръвообращение, церебрални хипертонични кризи, хипертрофична енцефалопатия.

При хора с рискови фактори, посочени в преходни наши публикации, появата на следните симптоми – винаги е повод да се потърси лекарска помощ:

1. Силно главоболие, особено в съчетание с необичайни за пациента стойности на артериалното налягане – над или под обичайното за него.
2. Гадене, повръщане;
3. Внезапен световъртеж или такова нарушаване на равновесието;
4. Асиметрия на лицето – отпускане на краищата на устата от едната страна, отклонение на езика настрани;
5. Нарушение на говора – речта е неясна, нечленоразделна, или пък пациента не може да каже нито дума. Тревожен симптом също е, ако пациентът започне да бърка думите, да размества местата на буквите и сричките. Възможно е също така да възникне внезапна пресипналост на гласа.

6. Нарушение на възприемането на разговорната реч – пациентът не ви разбира;
7. Поява на слабост в ръката или крака от едната страна, като интензивността може да е различна от известна неловкост до пълна парализа.
8. Нарушение на зрението – двойно виждане, нарушаване на страничното зрение или внезапно настъпила слепота на едното от очите.
9. Нарушение на преглъщането – задушаване, невъзможност за преглъщане на твърда храна, а също и на течности;
10. Внезапно настъпила обърканост на съзнанието, дезориентация в пространството и времето;
11. Гърчове;

Транзиторна исхемична атака – това е внезапно възникване на един или няколко от гореописаните симптоми. Разликата от същинския инсулт е само в това, че симптомите преминават за кратко време – от няколко минути до 24 часа.

Церебрална хипертонична криза – това е рязко повишаване на кръвното налягане, съпровождащо се с мозъчни симптоми – изразено главоболие, гадене, повръщане, замъгляване на зрението.

Най-тежката форма на церебралната хипертонична криза е острата хипертонична енцефалопатия. Това усложнение се среща при злокачествено протичане на хипертоничната болест, еклампсия, заболявания на бъбреците, феохромоцитома.

Освен силното главоболие това състояние се характеризира и с нарушаване на съзнанието от вцепенение и дълбока летаргия, тоест кома. Възможно е възникването на нарушение на зрението вследствие на кръвоизлив в ретината, гърчове.

Профилактика

Основните мерки за профилактика на инсулта и на прединсултните състояния е поддържане нивата на кръвното налягане на стойностите под 140 на 90 мм живачен стълб.