Родените преди термина са с по-малки шансове да намерят партньор и да се сдобият с поколение, в сравнение с тези, които са се появили на бял свят след 37-ма седмица на бременността.

Резултатите от изследване, проведено от учени от Университета на Уорвик, бяха публикувани наскоро.

Недоносените по-трудно намират сексуални партньори

Своите заключения изследователите правят въз основа на анализ на данните за повече от 4,4 млн. възрастни, от които почти 180 хиляди са родени или преди термина, или са доносени, но са се появили на бял свят с ниско тегло.

Анализът показва, че тези, които са недоносени или са родени с ниско тегло, са с 28% по-ниски шансове да започнат нормална връзка, и с 22% по-ниски да станат родители. Сравнението е с техните връстници, които са родили на термина.

При родените преждевременно вероятността да имат поне един сексуален партньор е с 2,3 пъти по-нисък в сравнение с техните доносени връстници.

Колкото по-недоносено е бебето, толкова по-голяма е вероятността да има проблеми с личния живот, когато порасне, и толкова по-малък е шансът да си намери сексуален партньор, да създаде семейство и да си роди деца на същата възраст като неговите връстници.

Хората, родени по-рано от 28 седмица на бременността – екстремно недоносени, са с 3,2 пъти по-малка вероятност да получат възможност за сексуални отношения, в сравнение с техните връстници, родени на термина.

Този ефект се наблюдава и при мъжете, и при жените. Същевременно, когато роденият преждевременно възрастен все пак успее да си намери партньори, качеството по връзката по нищо не се отличава от тази на неговите връстници.

Недоносените са по-често срамежиливи и необщителни

Добре известно е, че близките, интимни отношения ни помагат да се чувстваме щастливи, повишават усещането за удовлетворение от своя живот и във физически и психологически смисъл.

Изследванията обаче показват, че децата, родени преждевременно или с ниско тегло, значително по-често, в сравнение със своите връстници, са срамежливи, необщителни, не обичат да рискуват, да се веселят и да вземат участие в купони, в които се създават повечето връзки.