Тайвански невролози смятат, че камъните в жлъчния мехур са свързани с повишен риск от инсулт, това означава, че премахването на жлъчния мехур спомага за намаляване на опасността.

Инсулт и жлъчнокаменна болест – каква е скритата връзка

За съществуването на връзка между инсулт и жлъчнокаменна болест е известно отдавна. Сега учените желаят да знаят как тази информация може да бъде полезна при профилактика на инсулт.

В рамките на изследвания учените анализирали данни за повече от 310 000 души с жлъчнокаменна болест. Половината от тях си направили операция на жлъчния мехур. За 12 години наблюдения, от 2000 до 2012 г. инсулт направили 19 100 души, които лекували жлъчнокаменна болест без операции. При 11 900 души бил премахнат жлъчния мехур.

Според направените изчисления, вероятността от инсулт била с 40% по-ниска при хора, които са се подложили на операция за премахване на жлъчния мехур.

Интересно е, че намаляването на риска от инсулт при холицистектомия не зависело от възрастта и от други заболявания.

Изследователите смятат, че операцията по премахване на жлъчния мехур може да се разглежда като метод за профилактика на инсулт при жлъчнокаменна болест, особено ако попадат в групата с повишен риск от нарушение на мозъчното кръвообращение.

Защо се трупат камъни в жлъчния мехур

Основната причина за развитие на холецистит е нередовното хранене, вследствие на което се образуват камъни. Това обаче се случва само ако е налице наследствена предразположенос, затова има смисъл да се поинтересуваме дали близките не са имали проблеми с жлъчния мехур и с черния дроб.

Ако жлъчнокаменната болест е в ранен стадий, то тогава могат да се използват жлъчегонни препарати.

Операция се налага, когато жлъчните камъни станат много и предизвикват болка. Тогава хирургично отстраняването им е трудно и дори невъзможно, а и самият жлъчен мехур вече не функционален.

Премахването на органа налага редица хранителни ограничения, не трябва да се прекалява с месото и с мазното, тъй като жлъчната течност допринася за тяхното разграждане и усвояване от организма.