Кожата, особено проблемният тип, остро реагира на агресивното въздействие отвън. Зачервяване, лющене и пъпки могат да се появят на лицето, дори от напълно безобиден тоник.

Не трябва извършваме престъпления против своята кожа, да преразгледаме правилата за грижа за нея. Какви разкрасителни процедури, които бихме могли да извършваме ежедневно, са под строга забрана?

Какво НЕ трябва да правим срещу кожата у дома

Изцеждане на пъпки

Една от най-разпространените грешки в грижата за проблемната кожа е изцеждане на пъпки. Козметиците са непреклонни – категорично не се препоръчва да се отстраняват по такъв начин обривите по лицето.

Изцеждането на пъпки не ускорява тяхното заздравяване. Напротив, зоната с възпаление, която се е образувала след процедурата, ще се възстановява много дълго. Съществува и голяма вероятност на този участък да се образува неестетичен белег.

Чести пилинги на кожата

Почистването е един от основните етапи. Когато използваме домашни ексфолианти и пилинги, премахване от повърхността на кожата ороговелите клетки и замърсяването от порите, а редовният лек масаж тонизира и я прави по-еластична. Твърде честото ексфолиране е сериозно нарушение на правилната домашна грижа.

Когато всеки ден лицето се обработва с ексфолиант, се разрушава естествения липиден слой на кожата. Става беззащитна към негативните външни фактори – ултравиолетови лъчи, бактерии, а през зимата и към студа.

Средства за лице с високо pH – алкални

Миенето на лицето с пяна помага за премахване на следите от грим или на остатъците от нощен крем сутрин.

Чешмяната вода без специална козметика не осигурява ефективно почистване на кожата. Но пяната с високо съдържание на основи – най-популярните компоненти в средствата за миене – повече вредят, отколкото да помагат.

От високото pH кожата става още по-суха, което предизвиква появата на лющене и неприятно усещане за стегнатост. Тези средства не са препоръчителни, следва да се предпочитат по-меки с натурален състав.

Нанасяне на крем веднага след миене

Много жени игнорират използването на тоник преди нанасяне на крем. Това е сериозна грешка, тъй като етапът на тонизиране на кожата е един от най-важните в ежедневната грижа.

Козметичното средство премахва останалото от грима, като така кожата се подготвя кожата за нанасяне на крем или на серум. Освен това тоникът може да разреши много проблеми с кожата – допълнително овлажнява и матира, изсушава пъпките.

Тоникът следва да се избира строго по типа на кожата. Желателно е средството да е с максимално щадящ състав. Тоникът може да се замени с хидролат.

Замяна на крема с масло

Всеки тип кожа прекрасно реагира на правилно избрано масло. Натуралният продукт подхранва и омекотява кожата, което особено важно през зимните месеци. Но не е пълноценен заместител на кремове и серуми.

Всичко, което може да направи базовото масло е да похрани кожата. Но за да се запази красива и млада е необходимо и качествено овлажняване, което може да се осигури само от специални козметични средства.

Затова нито едно масло не осигурява пълноценна грижа. Освен това много видове запушват порите при често използване, което не трябва да се допуска при проблемна кожа.

Опити за подсушаване на кожата

При опит за подсушаване и матиране на кожата, жените използват цял арсенал от козметични средства с доста съмнителен състав – спиртни тоници и лосиони, алкални гелове за миене и сапуни, киселинни пилинги.

Да, тези манипулации спомагат за отстраняване на мазния блясък в Т-зоната. Но това е само временен ефект – съвсем скоро кожата отново ще блести.

Използването на агресивни средства безконтролно само вреди. Реагирайки на негативно въздействие, мастните жлези започват да функционират още по-активно, като се отделя по-голямо количество себум.

Това е тяхната защитна реакция. Проблемът не се решава, а само се задълбочава. За матиране на проблемна кожа следва да се използва щадяща козметика, а не такава в състава на която присъстват много основи, спирт и киселини.

Използване на серуми с киселини

Правилно подбраният козметичен серум може да реши много проблеми с кожата. Това средство с висока концентрация на активни вещества в състава.

Бюти продуктите, които се предлагат на пазара в по-голямата си част са предназначени за антиейдж грижа или за сериозни козметични проблеми.